Україна зі старою позицією на нових переговорах зі зміни клімату

31 травня, Бонн, – Сьогодні розпочались двотижневі переговори ООН зі зміни клімату в Бонні, Німеччина. Основним завданням учасників Конференції буде робота над текстом нової угоди про скорочення викидів парникових газів, що має замінити собою Кіотський протокол. Від України присутня офіційна делегація, яка на даний момент складається з двох представників Національного агентства екологічних інвестицій.

Питання розподілу обіцяних розвинутими країнами 30 млрд. доларів США фінансової допомоги для адаптації бідних країн до змін клімату та зупинка вирубки лісів стануть головними під час переговорів. Також будуть обговорюватись зміни до гнучких механізмів Кіотського протоколу, включаючи торгівлю квотами на викиди.

Світова спільнота сподівається на прогрес у обговоренні зобов’язань країн зі зниження викидів парникових газів, які залишаються каменем спотикань у досягненні пост-Кіотського угоди.

Що стосується України, то офіційна позиція України, за повідомленням Національного агентства екологічних інвестицій, залишається незмінною. Україна заявляє про зобов’язання знизити викиди парникових газів на 20% до 2020 року від рівня 1990 року, наполягає на збереженні статусу країни з перехідною економікою та на перенесенні невикористаних квот на викиди парникових газів до наступної угоди, сподіваючись продати їх в майбутньому.

«Переговори передбачають компроміс для досягнення спільної мети, а Україна з року в рік наполягає на своєму бажанні значно збільшити викиди парникових газів. Звичайно це не сприяє прогресу на переговорах» – коментує Ірина Ставчук з Національного екологічного центру України, яка наразі перебуває в Бонні.

Нагадаємо, що офіційна позиція -20% до 2020 від рівня 1990 року фактично означає лише ріст викидів парникових газів від сьогоднішнього рівня на 70% до 2020 року. Не вирішеним залишається питання зникнення грошей отриманих Україною від продажу квот на викиди Японії.

Напередодні переговорів, Європейська Комісія рекомендувала кожній країні-члену ЄС взяти на себе зобов’язання зі зниження викидів парникових газів на 30% від рівня 1990 року до 2020. Існуюча позиція ЄС передбачає сумарне скорочення для всіх країн-членів на 30% за умови прийняття зобов’язань найбільшими з країн, що розвиваються.

Слідкувати за подіями на переговорах в Бонні можна на блозі:
http://community.livejournal.com/climate_ua/

Дзвонить за коментарями до Бону за київським номером: (044) 362 32 18
Ірина Ставчук – координатор програми зі зміни клімату.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Христина Рудницька
Координатор програми зі зміни клімату
Національний екологічний центр України
+38 044 353 78 42

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6