Результати переговорів зі зміни клімату у Бонні

Переговори зі зміни клімату в Бонні11 червня закінчились переговори зі зміни клімату, які відбувались протягом двох тижнів у Бонні, Німеччина. Прориву на переговорах не відбулось, країни приїхали із своїми старими позиціями. Розвинені країни не бажають збільшувати зобов’язання зі скорочення викидів, а те що запропоновано недостатньо для попередження небезпечних змін клімату.

Зустріч в Боні носила більш технічний характер – країни намагалися досягнути рішень по маленьким питанням, щоб вже в Мексиці в кінці цього року або в Південній Африці наступного року, дійти політичної згоди. Переговорний текст повільно, але рухається в правильному напрямку для укладання нової пост-Кіотської угоди.  Прогрес був помітний по таким питанням: процедурні питання управління кліматичним фондом та звітування щодо зменшення викидів парникових газів від країн, що розвиваються, облік викидів від лісового сектору та переніс квот.

На даний момент зобов’язання зі зниження викидів парникових газів які заявили країни – недостатні і призведуть до потепління на 3-4 градуси Цельсія. В той час коли вчені кажуть, що критичною межею є потепління на 2 С. Малі острівні країни та країни Африки запропонували Секретаріату Конвенції зробити дослідження про можливість утримання в 1,5 С, але Саудівська Аравія виступила різко проти. Вони бояться, що із розвитком зелених технологій значно скоротиться продаж нафти в цих країнах.

Деструктивну роль зіграла Росія та Японія, які в останній день переговорів заблокували текст рішення по обговоренню обсягу зобов’язань розвинених країн, над яким працювали країни протягом двох тижнів. Росія та Японія не бажають продовження Кіотського протоколу і роблять усе щоб затягнути переговори з цього питання.

Що стосується України, то на цій зустрічі в Бонні обговорювалось одне з важливих питань для України – можливість переносу невикористаних квот в майбутнє та можливість торгувати ними. Під час пленарного засідання багато країн висловили свою позицію щодо відмови від переносу та торгівлі пустими квотами. Також були запропоновані опції щодо переносу та торгівлі квотами з їх частковим переносом та чітким міжнародним регулюванням. Під час цього пленарного засідання офіційна делегація України не робила заяв.

«Україна може запропонувати світу набагато більше, ніж оголшена мета. За інформацією дослідження Фонду чистих технологій скорочення викидів на 10% від сучасного рівня до 2020 року матиме лише економічні вигоди. Але щоб це сталося, Україна повинна підготувати стратегію про скорочення викидів в різних секторах економіки, якої досі немає – говорить Христина Рудницька, координатор прогарми зі зміни клімату Національного екологічного центру України.

Багато на міжнародиних переговорах зі зміни клімату залежить від США, які не ратифікували Кіотський протокол та відповідають приблизно за 20% викидів парникових газів на планеті. Країни не йдуть на поступки, поки США не буде приймати активних на національному рівні.

В Бонні були оголошені дві наступні зустрічі сторін в серпні в Боні та в жовтні в Китаї. Очікується, що на цих зустрічах будуть досягнуті важливі рішення для прориву у Канкуні, Мексиці.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6