День дій на захист клімату

Ми повинні примусити наших політиків взятись за роботу. Це не просто красивий слоган. Це серйозна вимога.

Українці об’єднались заради подолання змін клімату. 50 акцій в Україні, більше 7 000 – у світі.

10 жовтня вся Україна приєдналася до Global Work Party – глобального святкування всесвітнього Дня дій на захист клімату – найбільшої в історії практичної екологічної акції. Всі регіони України та більше 50 практичних дій стали частиною 10/10/10.

„В кожній області нашої країни люди придумали і провели оригінальні практичні заходи, – каже Юлія Маклюк, координатор Дня дій на захист клімату в регіонах України. – Від Севастополя до Чернігова ми утеплювали вікна, малювали вело доріжки, готували вегетаріанські страви”.

Народний рух на захист клімату, відомий під назвою 350.орг, вже вдруге проводить подібну глобальну акцію. Цього року, після розчарувань, які принесла Копенгагенська конференція зі зміни клімату, та стихійних лих цього літа, люди по всьому світу зрозуміли, що самих інформаційних чи політичних акцій недостатньо. Необхідно самим ставати до роботи, аби прискорити зменшення парникових газів в атмосфері. Тому гаслом Всесвітнього дня дій на захист клімату стало „До роботи!”.

„Ми стаємо до роботи заради кращого майбутнього! – А Ви?” – запитали у своїх урядів мешканці США, Малайзії ,Іраку, України та 182 країн, де було проведено 7347 практичні акції.

Окрім того, в Україні День дій на захист клімату залучив увагу релігійних громад, ставши Днем служіння за збереження життя на Землі. Як відзначила координатор духовної ініціативи Любов Єремічева, : «Нам вперше вдалось об’єднати різні релігії та духовні течії в загальній молитві та медитації на захист спільних цінностей – збереження життя на Планеті!». Більше інформації про те, які релігії приєднались до акції в Україні – тут.

У Києві відбулись такі акції: Конкурс „Чемпіон зі збору макулатури!”, Мистецька акція „Білі ведмеді малюють велодоріжку”, Виставка соціальної реклами на тему змін клімату, розфарбування еко-торб за участі відомих українських художників, майстер-клас з Up-Cycling, Дегустація та майстер-клас з приготування вегетаріанських страв, ФріМаркет – безкоштовний обмін вживаними речами, Встановлення велопарковки біля мистецького кафе. Також можна було обміняти 1 кг макулатури на стильну еко-торбу. Інформація про акції в регіонах України – в додатку.

„Зміни клімату – сьогоднішня проблема, а не просто загроза майбутньому. Але політичні лідери по всьому світу досі не відреагували адекватно на цей виклик. Команда 350 має твердий намір продовжувати шукати вирішення цієї проблеми. І ось що ми думаємо: Ми повинні примусити наших політиків взятись за роботу. Це не просто красивий салоган. Це серйозна вимога. Ми працюватимемо разом з вами, щоб збудувати таку силу, яку неможливо буде ігнорувати”, – каже Олег Ізюменко, один з міжнародних координаторів кліматичного руху.

За деталями акцій слідкуйте на сайті кампанії:
http://world.350.org/ukraine/.

Тут можна переглянути звернення релігійних лідерів:
http://www.youtube.com/watch?v=aCDx8NB6Rx0

За додатковою інформаціюєю звертайтеся, будь ласка, до:

Юлія Маклюк,
097-144-03-12,
j.mcluck AT gmail.com

Любов Єремічева,
063-628-67-57,
jeremicheva AT gmail.com

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6