ЄС очікує підтримки від України на саміті ООН в Канкуні

Євросоюз сподівається, що оскільки Україна націлена на євроінтеграцію і має стратегічні дружні відносини з ЄС, то вона підтримає позицію країн союзу на міжнародних переговорах зі зміни клімату.

Кординатор з питань ЗМІ представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік сказав DW, що знайти компроміс поміж поглядами 27 держав, які входять до ЄС, і виробити спільну позицію щодо змін клімату – надзвичайно важко. Адже в членів ЄС різні індустріальні традиції, різні моделі розвитку та економіки.

“В цьому контексті всі країни, з якими ми маємо дуже дружні відносини, сподіваємося, будуть співпрацювати з нами, просувати ці наші позиції, приєднуватися до них або ж підтримувати на міжнародному рівні”,- заявив речник представництва ЄС в Україні.

У понеділок в мексиканському Канкуні розпочинаються щорічні міжнародні переговори зі зміни клімату. Від цієї зустрічі, що триватиме до 10 грудня, очікують як мінімум згоди щодо адаптації до змін клімату, передачі технологій, ролі лісів, а також щодо створення нового фонду, який стане підґрунтям для довгострокового фінансування боротьби зі зміною клімату.

Минулорічний саміт у Копенгагені, на який покладали великі надії щодо укладення нової угоди, закінчився лише прийняттям політичних домовленостей.

Обмін знаннями та грошова підтримка

Як нагадують у представництві ЄС, питання зміни клімату, розвитку відновлювальної енергетики та енергозбереження вже є в чинних угодах між Києвом та Брюсселем. Зокрема, одним з пріоритетів співпраці у Порядку денному Асоціації є сфера енергоефективності та зеленої енергетики. “І тут ЄС і Україна домовилися обмінюватися досвідом, найкращими практиками, рішеннями, які підтримують енергозберігаючі технології”,- каже речник представництва ЄС.

До того ж, ЄС розробив національну програму підтримки реформ в Україні на 2011-2013 рр., де одним із напрямків є енергетика навколишнього середовища, питання транспорту і зміна клімату. “На наступні три роки це буде одним із головних напрямків фіндопомоги з боку ЄС. Це максимум 260 млн. євро на три роки. ЄС хоче надати це в якості допомоги Україні, і я думаю, що це величезні гроші”,- зазначає пан Стулік.

Українці мають власні очікування від перемовин у Канкуні. Зустріч у Канкуні має підготувати основу для глобального всеохоплюючого документу, який стане компромісним для усіх сторін Кіотського протоколу та зафіксує конкретні юридичні зобов’язання. Про це повідомив напередодні перший заступник голови Національного агентства екологічних інвестицій Іван Варга.

Він також наголосив, що українська сторона очікує ухвалення таких рішень, якими буде зафіксовано на наступний період статус України як країни із перехідною економікою.

Автор: Ольга Веснянка, dw-world.de

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6