На Майдані заговорили про зміни клімату

4 грудня 2010, Київ. – На Майдані Незалежності кияни оголосили про те, на що вони готові, аби попередити глобальні зміни клімату. Під час акції учасники писали фрази „Я готовий сортувати сміття, якщо…” або „Я готовий їздити на велосипеді, якщо…” на спеціальних табличках і фотографувалися з ними, аби привернути увагу керівництва країни до проблем глобальних змін клімату. Зокрема, після акції банер із фотографіями та висловлюваннями учасників буде переданий у Міністерство охорони навколишнього природного середовища.

„Подібні акції є дуже потрібними, оскільки підкреслюють важливість і відповідальність кожного із нас за зміни клімату. Водночас, це також спосіб заявити владі про свою громадянську позицію”, – каже організатор акції, активістка Міжнародного кліматичного руху 350.org Любов Єремічева.

Акція „Зміни себе, а не клімат!” пройшла саме 4 грудня – у цей день у всьому світі екологічні активісти проводять День кліматичних дій. Саме у цей час на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату, що проходять у місті Канкун, Мексика, представники офіційних делегацій 190 країн обговорюють нову міжнародну угоду, яка має прийти на зміну Кіотському протоколу у 2012 році. Минулого року на таку акцію у Копенгагені зібралося близько 100 тисяч людей. До цьогорічної української акції приєднався журналіст Ігор Слісаренко, який теж висловив готовність діяти на захист клімату.

„Парникові гази викидають не тільки великі підприємства. Кожен із нас робить більший або менший внесок у викиди, які тягнуть за собою негативні наслідки зміни клімату. Важливим показником є готовність людей робити свій внесок у збереження навколишнього середовища. Тепер чекаємо дій від українського уряду”, – заявила координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька.

Довідка:

Щорічні міжнародні переговори зі зміни клімату проводяться для визначення спільної позиції усіх країн у боротьбі з глобальними змінами клімату. Прийнятий на одному з таких засідань Кіотський протокол, який визначав можливості діяльності країн задля боротьби зі змінами клімату, завершує термін дії у 2012 році. Тому зараз для міжнародних переговорів є вкрай важливим прийняття нового протоколу на зміну Кіотському, або прийняття рішення про подовження його дії. Минулорічні переговори у Копенгагені, на які покладали великі надії щодо укладення нової угоди, закінчилися лише прийняттям політичної домовленості. Саме тому досягнення компромісу між країнами на цих переговорах є вкрай важливим.

Але на даний момент міжнародні переговори зі зміни клімату просуваються вкрай повільно. Країни взаємно звинувачують один одного у недостатніх діях зі зниження викидів парникових газів, наданні фінансової допомоги бідним країнам, вирішенні питань зменшення вирубки лісів.

Цьогорічні переговори проходять у місті Канкун, Мексика, з 29 листопада по 10 грудня. Від цієї зустрічі щонайменше очікується досягнення згоди у питаннях адаптації до змін клімату, передачі технологій, ролі лісів, а також щодо створення нового фонду, який стане основою для довгострокового фінансування боротьби зі зміною клімату.

В Україні організаторами акції є активісти Міжнародного кліматичного руху 350.org, екологічні організації з Робочої групи з питань зміни клімату, зокрема, Національний екологічний центр України, та інші екологічні ініціативи.

Переглянути фотографії можна за посиланням:
https://ucn.org.ua/?p=1417

Дізнатися більше:

про зміни клімату https://ucn.org.ua/

про „День кліматичних дій” http://www.globalclimatecampaign.org/

про Конференцію сторін у Канкуні http://cc2010.mx/en/index.htm

про Міжнародний кліматичний рух 350.org в Україні http://world.350.org/ukraine

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Любов Єремічева,
організатор акції
063-628-67-57
jeremicheva at gmail.com

Христина Рудницька,
Координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України
krudnytska at necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6