Результати кліматичних переговорів ООН у Мексиці надали оптимізму

Канкун, Мексика, 13 грудня 2010. – Завершилася 16-та Конференція Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату. Результатом двотижневого саміту, в якому взяли участь делегати із 192 країн, стали домовленості по низці питань майбутньої кліматичної угоди, що має прийти на заміну Кіотського протоколу у 2012 році.

Прийняті на Конференції рішення, в основному, стосуються питань захисту тропічних лісів, адаптації до наслідків зміни клімату для найбільш вразливих країн, передачі технологій та створення Зеленого Кліматичного Фонду під керівництвом Конвенції Сторін, для фінансування цих заходів. Встановили і суму надання допомоги країнам, що розвиваються на заходи боротьби зі змінами клімату до 2020 року, яка сягатиме 100 мільярдів доларів на рік.

Вперше усі країни домовилися не допустити глобального збільшення температури на 2 градуси, переглянути оголошені зобов’язання щодо зниження викидів та розглянути можливості по утриманню глобального потепління на рівні 1,5 градусів. Адже заявлені раніше цілі зі зниження викидів парникових газів за оцінками вчених можуть призвести до зростання середньої температури на Землі на 3-5 градуси.
«Те що країни знайшли компроміс і досягли згоди у вирішенні таких важливих завдань є позитивним результатом. Але водночас залишається невирішеним питання встановлення зобов’язань зі зниження викидів парникових газів кожною окремою країною та переносу невикористаних квот на майбутнє» – говорить Ірина Ставчук, експерт Національного екологічного центру України.

Відкритим питанням залишається який вигляд матиме кліматична угода після 2012 року. Чи це буде абсолютно нова юридично обов’язково та всеоб’ємна угода, що прийде на зміну Кіотському протоколу і до якої долучиться США, чи це буде другий період дії Кіотського протоколу. Наразі немає консенсусу з приводу того, чи повинні мати обов’язкові цілі щодо скорочення викидів парникових газів найпотужніші країни, що розвиваються, чи спершу багаті розвинені країни повинні значно скоротити свої викиди.

В цілому, представники громадських організацій України зазначають активну роботу делегації України під час переговорів.

«Під час переговорів офіційна українська делегація багато працювала і брала активну участь в останній нічній зустрічі країн-учасниць. Але офіційно Україна не заявила про готовність йти на компроміс щодо питання переносу квот на майбутнє. Хотілося би, щоб Україна приїжджала на переговори зі зміни клімату не тільки відстоювати економічні інтереси країни, а вважала на необхідність зупинити зміну клімату. Україна має всіляко сприяти укладенню нової кліматичної угоди», – каже координатор координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька, яка перебувала на переговорах.

За більш детальною інформацією звертайтеся:

Христина Рудницька,
Координатор програми зі зміни клімату,
Національний екологічний центр України
krudnytska [at] necu.org.ua
044 353 78 42

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6