Розпочався перший у 2011 році раунд переговорів ООН зі зміни клімату

У неділю, 3 квітня, у Бангкоку (Таїланд) розпочалася зустріч сторін Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату (UNFCCC). Це – перша в 2011 році зустріч UNFCCC. Основним питанням для обговорення є виконання країнами Канкунської угоди та розробка плану роботи на 2011 рік.

На початку зустрічі в Бангкоку виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату Крістіана Фігерес закликала країни:

“Якщо уряди країн будуть продовжувати рухатись вперед з тим самим духом гнучкості та компромісу, який всіх надихав в Мексиці, то я впевнена, що ми можемо досягнути значного прогресу в 2011 році”.

Одна з основних цілей переговорів – не допустити розриву у зобов’язаннях країн щодо проблем змін клімату після завершення дії Кіотського протоколу (після 2012 року).

Поки що міжнародні переговори у рамках РК ООН зі змін клімату не призвели до підписання нової всебічної угоди на період після 2012 року, яка могла би прийти на зміну Кіотському протоколу. На даний момент незрозуміло, як після цього взаємодіятимуть країни щодо вирішення питань змін клімату і зниження викидів парникових газів. Зустріч у Бангкоку має прояснити деякі питання, що є важливими для підготовки наступної Конференції сторін Кіотського протоколу, яка відбудеться у Південноафриканській республіці (місто Дурбан) у листопаді-грудні.

Зволікання з рішенням щодо другого періоду виконання зобов’язань Кіотського протоколу або прийняття нової угоди ставить у позицію невизначеності долю проектів спільного впровадження, які активно впроваджує Україна, а також інші гнучкі механізми Кіотського протоколу.

На переговорах в Канкуні (Мексика), офіційна позиція України щодо нової угоди або другого періоду виконання зобов’язань виглядала так:

”Щодо форми угоди. Сторони мають досягнути єдиної і цілісної угоди з визначеними юридичними зобов’язаннями усіх сторін. У випадку неможливості досягнення такої угоди, необхідно докласти зусиль для продовження дії Кіотського протоколу на три-п’ять років без внесення суттєвих змін до нього”.

Інші країни, зокрема, Росія, Японія, Австралія та Канада, виступають проти другого періоду Кіотського протоколу та наполягають на укладенні нової угоди.

Окрім вищезазначених питань, країни також будуть обговорювати механізми дії Зеленого кліматичного фонду, механізм передачі технологій, програму з адаптації для країн, що розвиваються.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6