Зробили Україну чистою та відзначили День Землі

Минулий вік-енд, 16 та 17 квітня, Україна прожила під гаслами “Зробимо Україну чистою!” та “День Землі – кожен день!”. Дві команди екологічних активістів поєднали зусилля, аби принести в наше суспільство більше чистоти, як зовнішньої, так і внутрішньої, більше дбайливого ставлення до власного життєвого простору…

“Головний результат проекту – в тому, що більше 10 000 українців об’єднали свої зусилля для того, щоб на всю Україну сказати: “Ми хочемо жити у чистій і гарній країні! І ми всі разом готові діяти задля цього! Якщо більше 10 000 з нас своїми руками прибирали сміття – це означає, що мільйон людей подумки був з ними, всією душею підтримував цих активістів”, – переконані координатори кампанії “Зробимо Україну чистою!”.

Журналісти порталу “Громадський простір” на власні очі переконалися у добрій волі та щирому прагненні змінити світ волонтерів кампанії. Ми відвідали одне з місць прибирання – Гідропарк і знайшли там кілька десятків молодих людей, які старанно розгрібали величезні завали сміття. Тут була переважно молодь шкільного віку, що не могло не здивувати. Адже ми звикли думати про старшокласників, як про молодь із хибними цінностями та заняттями. Катя Вільнер, 18-річна координаторка прибирання у Гідропарку, пояснила свої мотиви участі в акції тим, що її дуже хвилює проблема довкілля. Вона побувала в США і побачила довколишню чистоту, захотілось те саме побачити й в Україні.

Волонтерів в цьому місці було не так багато, порівняно з купою смітників, які було розосереджені по всій узбережній смузі. Проте молоді активісти мали піднесений настрій і переконували, що такі суботники треба робити частіше.

Наступного дня, коли Велике Прибирання відбулося, еко-активісти, волонтери, просто небайдужі люди мали нагоду відзначити День Землі, 41-шу річницю. Все почалося з визначення “екологічного відбитку” – індексу, що порівнює людську потребу у природних ресурсах з відновлювальною здатністю планети. Саме таку інтерактивну науково-екологічну гру презентували Сьюзан Кліарі, Культурний аташе Посольства США, Анна Сорока, Координатор проекту «День Землі – 2011. Лісова казка», Юрій Пивоваренко, Координатор кампанії «Зробимо Україну чистою!» та гурт SMS.

Гра “Твій слід на Землі” дозволяє визначити, скільки Планет потрібно буде для життя, якщо кожен споживатиме природні ресурси, так як ти. Навіть журналісти змогли взяти у ній участь та на власному досвіді переконатися, що кожен із нас справляє вагомий вплив на довкілля. Рекордно низький показник виявився у журналістки ТРК “Україна” – 2,5 планети.

Продовжилося святкування Дня Землі серією культурно-мистецьких та екологічних акцій – театральним втіленням «Лісової казки», виставкою еко-товарів, презентацією екологічних громадських організацій, майстер-класами, фрі-маркетом, іграми та конкурсами.

“Мова мистецтва — чудовий спосіб донести еко-ідею до багатьох людей, достукатися до їхніх сердець та свідомості. Саме тому 41-ша річниця Дня Землі носить мистецький характер. А ця гра дає можливість наочно побачити, наскільки ми впливаємо на довкілля”, – говорить Анна Сорока.

“Приємно, що люди святкують день, присвячений планеті, на якій ми всі живемо! Це важливо вже тому, що дозволяє замислитись над тим, як ми впливаємо на наш спільний життєвий простір – планету Земля. Кожен з нас впливає у свій спосіб – додає безладу або ж краси. І цей вибір має бути свідомим. Варто просто думати глибше…», – говорить Юрій Пивоваренко.

Загалом, кияни позитивно сприйняли всі екологічно-мистецькі дійства, організовані громадською організацією «Український екологічний клуб «Зелена Хвиля». “Приємно бачити, що молоді люди переймаються такими важливими та актуальними питаннями, як екологія та намагаються зробити світ кращим для своїх нащадків,” – говорить 42-річний учасник акції киянин Олексій.

Закінчився захід святковим концертом за участю відомих гуртів AtmAsfera, SMS, Артур БОССО & Ladies та багатьох інших. Схоже, цього року артисти та митці виявили особливу активність у підтримці еко-ідей: взяли участь у промо-ролику “Зробимо Україну чистою!”, показі еко-моди та відкритті “Зеленого тижня”, у концерті до Дня Землі.

Любов Єремічева, Галина Жовтко, civicua.org

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6