35 ЕКОЛОГІЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ЗАКЛИКАЮТЬ УРЯД ДО НЕВІДКЛАДНИХ ДІЙ ПО ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРО-2012

Київ, 22 травня 2008р – Екологічні організації закликали закласти екологічну складову у планування проведення чемпіонату Європи з футболу Союзу європейських футбольних асоціацій у 2012 році. Про це вони повідомили у відкритому листі від 35 екологічних організацій України на адресу Уряду України, Національного агентства з питань підготовки і проведення Євро – 2012.

„У програмі підготовки Євро 2012 жодного слова немає про екологічні засади та природоохоронні компоненти підготовки та проведення чемпіонату, – каже Тарас Личук, співдиректор Українсько-американської екологічної асоціації (УАЕА) – Екологічно відповідальний і свідомий підхід до організації „Євро – 2012” дозволить знизити витрати на використання енергоносіїв та ліквідацію негативних екологічних впливів, пов’язаних із транспортним забезпеченням, опаленням, освітленням та утилізацією сміття – до, під час і після проведення чемпіонату.”

„У листі ми зазначили ряд конкретних заходів та рекомендацій, які необхідно вжити для екологізації процесу підготовки та проведення чемпіонату, – говорить Ірина Ставчук, координатор Робочої групи українських неурядових екологічних організацій з питань зміни клімату (РГ НУО ПЗК) – Зокрема, впровадження енергоощадних моделей постачання тепла/охолодження, водопостачання, освітлення будівель, що будуть задіяні в проведенні чемпіонату.»

Наголошується важливість використання технологій відновлювальної енергетики та матеріалів із вторинної сировини/нетоксичних матеріалів при зведенні та обслуговуванні будівель готелів, ресторанів, стадіонів та інших споруд, що будуються в рамках проведення чемпіонату.

При плануванні міжміських транспортних сполучень рекомендується надавати пріоритет залізничному транспорту, створенню швидкісних залізничних сполучень, закупівлі сучасних комфортних вагонів і розвитку відповідної інфраструктури, а також заохочувати використання громадського транспорту, а не приватних автомобілів, використовувати відновлюване пальне (біодизель та біопаливо) і гібридні автомобілі в службах таксі.

Міській владі пропонується провести роботу по збереженню, впорядкуванню, оздоровленню та розширенню територій зелених зон, парків, скверів, ботанічних садів, пам’яток природи та приміських лісів.

Лист також закликає Уряд України до тісної співпраці та зазначає, що успішні моделі проведення „зелених” чемпіонатів можна побачити на прикладі останніх Олімпійських ігор та інших спортивних подій, пов’язаних з їх проведенням великомасштабних будівельних робіт у Європі, США та інших країнах.

Повний текст листа

Інформаційна довідка:

Українсько-американська екологічна асоціація є незалежною неурядовою громадською організацією, заснованою у 2004 році та зареєстрованою у США та Україні. Це сітка що складається з більше ніж 900 українських та американських НУО, наукових дослідників, представників бізнесу та уряду що об’єдналися для обміну інформацією з широкого кола екологічних питань. Ці питання включають у себе, але не обмежені такими як енергетика, зміни клімату, забруднення повітря та води, збереження грунтів, токсичні відходи, стійке сільське господарство, захист диких тварин та рослин.

Робоча група неурядових екологічних організацій з питань зміни клімату (РГ НУО ПЗК) – це мережа неурядових екологічних організацій, що співрацюють з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. Мета РГ НУО ПЗК – сприяння збереженню клімату на планеті через освіту населення і участь у виробленні і реалізації кліматоохоронної політики України.

За додатковою інформацією звертатися до:

Ірина Ставчук: +38(095) 273-2673

Національний екологічний центр України (НЕЦУ)

Тарас Личук: +38 (067) 750-5192

Keн Боссонг: (в США) +1 (301) 270-6477 ext. 23

Українсько-американська екологічна асоціація (УАЕА)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6