ООН заборонило торгівлю квотами в Україні

Комітет з нагляду за дотриманням вимог Кіотського протоколу прийняв остаточне рішення призупинити дію гнучких механізмів Кіотського протоколу для України. Це стосується торгівлі квотами та механізму спільного спровадження.

Причиною такого рішення стала невідповідність системи обліку викидів парникових газів України міжнародним вимогам. За висновком експертів система обліку викидів та поглинання парникових газів в Україні не є достатньо прозорою, послідовною, повною та точною. Серед основних зауважень до українського кадастру були: відсутність енергетичного балансу України, непрозора система обліку лісів, конфіденційність даних по багатьом промисловим процесам.

На засіданні Комітету Україну представляли Міністр екології та природних ресурсів, Микола Злочевський, фахівці Мінприроди та Державного агентства екологічних інвестицій України.

Спеціально для цієї події був запрошений захищати інтереси України лауреат Нобелівської премії 2007 року в складі Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, Вудро Кларк.

Напередодні Українська делегація надіслала до Комітету подання з проханням відтермінувати прийняття остаточного рішення. Основними аргументами були: низький рівень ВВП України, статус України, як країни з перехідною економікою, необхідність почекати поки не вийде звіт експертів по кадастру за 2009 рік. Микола Злочевський заявив: «Україна виконала практично усі вимоги експертів і просить перенести розгляд на лютий 2012 року». Але в рішенні засідання зазначено, що «надане Україною останнє подання не містить жодної нової інформації щодо розробки та впровадження заходів задля налагодження системи обліку та поглинання парникових газів».

«Екологічні організації сподіваються, що санкції, які застосували до України, позитивно вплинуть на вирішення системних проблем, які тягнулись десятиліттями: нарешті уряд буде змушений налагодити належний збір та перевірку викидів забруднюючих речовин з підрпиємств, оприлюднити реальну ситуацію з вирубками лісів, підготувати енергетичний баланс усієї країни» – говорить Христина Рудницька, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України.

Від прийнятого рішення найбільше постраждають власники проектів спільного впровадження, які були зареєстровані за національною процедурою (Track 1), так як буде призупинена можливість передавати одиниці скорочення викидів та відповідно отримувати за це прибуток. На даний момент Україна реалізовує близько 65 проектів по Track 1. В той самий час, Україна може реалізовувати проекти спільного впровадження за міжнародною процедурою Track 2 і продовжувати використовувати кошти від продажу квот, які вона отримала раніше. Гнучкі механізми зможуть знову вступити в дію після того, як Україна виконає основні зауваження до національного кадастру.

Відео-перегляд засідання з прийняттям остаточного рішення Комітету з нагляду за дотриманням вимог Кіотського протоколу:
http://unfccc2.meta-fusion.com/kongresse/enf15/templ/play.php?id_kongresssession=4055

Відео-перегляд засідання наглядового комітету можна переглянути за посиланням:
http://unfccc2.meta-fusion.com/kongresse/111011_enforcement15/templ/ovw_small.php?id_kongressmain=194

За більш детальною інформацією звертайтеся:

Національний екологічний центр України

Христина Рудницька
Координатор програми зі зміни клімату
krudnytska at necu.org.ua

Ірина Ставчук
irina.stavchuk at necu.org.ua
+38 044 353 78 42

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6