У Вінницькій області встановили перший сонячний колектор для нагрівання води

У Погребищі (Вінницька область) спорудили перший сонячний колектор для нагрівання води за рахунок енергії сонця. Навчальний семінар у рамках проекту «Ввімкни сонце, живи комфортно!», що проходить в Україні за підтримки Євросоюзу, відвідали майже всі селяни. Тепер до кінця року у Погребищі з’явиться ще кілька сонячних колекторів, а отже, їхнім власникам вдасться скоротити споживання вугілля, газу та електроенергії.

«Про використання в Україні сонячних колекторів можна часто почути у ЗМІ, проте якщо заходиш в будівельний магазин, де вони продаються, то вартість у десятки тисяч гривень відлякує потенційних покупців. Відповідно, до таких сонячних водонагрівачів відносяться як до розкоші. Проте більшість людей в змозі самостійно побудувати сонячний колектор і це обійдеться у десятки разів дешевше, ніж сьогодні можна знайти в магазинах, – розповідає учасник проекту Вадим Баньков. – Я планую використовувати енергію сонця не тільки для побутових потреб, а й для опалення власної оселі».

Організатори заходу планують й надалі проводити навчальні семінари у Погребищенському районі, щоб всі охочі мали змогу отримати теоретичні знання з використання енергії сонця, а також попрактикуватись в спорудженні сонячних систем. Всі, хто встановлять сонячні колектори в рамках проекту «Ввімкни сонце, живи комфортно!», будуть вести моніторинг використання сонячної енергії і згодом зможуть поділитись з односельцями достовірною інформацією про ефективність й економічну доцільність використання колекторів.

«Під час організації навчання спорудженню сонячних водонагрівачів серед місцевих мешканців ми побачили велику зацікавленість людей, а також зацікавленість міської влади міста Погребище, яка надала нам всебічну підтримку. На жаль, на державному рівні у цьому секторі робиться замало зусиль, які могли би допомогти мешканцям міст та селищ зекономити використання традиційні видів енергії – газу, вугілля, електроенергії, – говорить асистент проекту Дмитро Хмара з Національного екологічного центру України. – Людям просто не вистачає інформації про те, як вони зможуть зекономити енергоресурси, а відповідно й власні гроші. Прикро, що наш уряд навіть і не планує поширювати таку інформацію, на відміну від країни Європи, де інформаційне забезпечення є основною складовою енергетичної стратегії. Особливо це важливо сьогодні, коли ціни на традиційні види енергії стрімко зростають й б’ють по кишені кожного українця», – наголошує Дмитро.

Проект «Ввімкни сонце, живи комфортно!» одночасно реалізується в Україні та Грузії. В Україні його впроваджують громадські організації „Національний екологічний центр України”, „Екоклуб Рівне” та „Відродження” (Татарбунари), спільно з міжнародною мережею „Жінки Європи за спільне майбутнє” (WECF), та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект розпочався цього року, його тривалість 4 роки.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Дмитро Хмара,
Асистент проекту,
Національний екологічний центр України,
(044)-353-78-41
solar at necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6