Україна збільшить вплив на клімат

Україна планує до 2020 року в півтора рази збільшити викиди парникових газів, що руйнують клімат. Таку позицію підготував уряд до міжнародних переговорів ООН зі зміни клімату, де країни мають взяти нові зобов’язання по зменшенню впливу на клімат.

Уряд пропонує вийти на переговори у Познані (Польща) з зобов’язанням до 2020 року знизити викиди парникових газів лише на 20% від рівня 1990 року. Оскільки зараз Україна викидає лише половину від рівня 1990 року, така позиція України передбачає стрімкий ріст викидів!

Наразі Європейський Союз також зобов’язується знизити викиди щонайменше на 20%. Проте викиди Європи з 1990 року, на відміну від України, зростали.

«Позиція уряду лише вводить в оману, бо виглядає як зобов’язання зменшити викиди. Насправді такої мети Україна досягне автоматично, без будь-яких додаткових заходів,» – каже Ірина Ставчук, голова Робочої групи НУО зі змін клімату.

«Україна має з усією відповідальністю ставитися до свого внеску у глобальні зміни клімату. Викиди парникових газів необхідно зупинити на сьогоднішньому рівні, – переконана Ставчук, – Надзвичайний потенціал енергозбереження в Україні дає можливість швидко розвивати економіку без збільшення впливу на довкілля»

Відповідно до останнього звіту Міжнародної групи експертів зі зміни клімату, у вчених існують неспростовні докази, що протягом останніх років відбуваються зміни в кліматичній системі планети і що саме збільшення викидів парникових газів є головним чинником цих змін.

За статистикою Міжнародної Агенції з Енергетики, Україна входить в двадцятку країн з найбільшими викидами парниковими газами та має найбільший в світі потенціал енергозбереження. У той самий час проекти зниження попиту на енергію в 4 рази дешевше за будівництво нових електростанцій.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Пасюк
телефон: +380 44 5070617
opasyuk at bankwatch.org.ua
Національний екологічний центр України
www.necu.org.ua
www.climategroup.org.ua

Примітки:

1. Члени Робочої Групи Неурядових організацій України співпрацюють з 2001 року з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату.

2. Конференція сторін Конвенції ООН зі зміни клімату відбудеться у Познані (Польща) з 1 по 12 грудня 2008.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6