Майбутнє економічних механізмів скорочення викидів – в руках уряду

Київ, 26 жовтня 2012 – Держагенство екоінвестицій (ДАЕІ) провело позачергове засідання Громадської ради для обговорення пропозицій Робочої групи зі зміни клімату (РГ НУО ПЗК) стосовно проблем міжнародної кліматоохоронної політики України [1].

Андрій Мартинюк, Голова РГ НУО ПЗК виступив з обґрунтуванням критичних зауважень і запропонував розглянути можливість прийняття Україною більш амбітних зобов’язань зі скорочення викидів парникових газів та забезпечити проведення регулярних засідань Міжвідомчої Комісії із забезпечення виконання Рамкової Конвенції ООН про зміни клімату (МВК).

«Ми сподіваємось, що Мінприроди почне в повному обсязі виконувати постанову Кабміну щодо МВК, інакше неможливо говорити про врахування проблем зміни клімату в секторах енергетики, транспорту чи промисловості, – пояснює Андрій, – Зокрема, це дасть можливість розпочати розробку стратегії низьковуглецевого розвитку держави відповідно до міжнародних зобов’язань».

«Ринок торгівлі викидами ЄС є найбільш вуглецевим ринком світу та потенційним гігантським джерелом інвестицій в Україну. Україні слід докласти максимум зусиль для приєднання до цього ринку. РГ НУО ПЗК вважає за доцільне провести консультації з ЄС з приводу приєднання до EU-ETS, – продовжує Андрій, – В обмін Україна могла б відмовитись від сумнівних вимог щодо перенесення квот та взяти більш амбітні зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів на міжнародних кліматичних переговорах ООН, які розпочнуться 26 листопада 2012 р. в Катарі».

Варга Іван Іванович, Заступник Голови ДАЕІ прокоментував: «Я на 99% погоджуюся з викладеною інформацією, проте наша офіційна позиція на переговори залишається невизначеною і обговорюється на рівні Міністерств».

За додатковою інформацією звертайтеся:

Андрій Мартинюк
телефон: 0362 26 78 91
email: office AT ecoсlubrivne.org
climategroup.org.ua

Примітки

[1] – Лист РГ НУО ПЗК «Щодо незадовільної міжнародної політики України з питань зміни клімату» http://bit.ly/XlVASO

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6