На переговори ООН зі зміни клімату приїхали міністри

Познань, Польща, 11.12.2008 – Міністри приїжджають на переговори зі зміни клімату до Познані, де поки що нема значного прогресу. Після майже двох тижнів технічних переговорів, відбуваються виступи голів делегацій. Від них очікують заяв про наміри знизити викиди. Голова української делегації – міністр охорони навколишнього природного середовища – Георгій Філіпчук має виступати сьогодні увечері.

Головні питання переговорів стосуються рівня зниження викидів газів, які руйнують клімат у 2012-2020 роках та фінансування заходів адаптації до негативних наслідків зміни клімату, які вже неможливо бути відвернути. Нажаль, допоки переговорам бракує розуміння, що вирішується спільна проблема всього світу. Натомість, багато делегацій намагаються отримати якнайбільше користі для себе.

Найбільше, про що домовилися країни, це необхідність скорочення викидів парникових газів більш ніж вдвічі від рівня 1990 року до середини цього сторіччя. Але питання в тому, скільки викидатиме кожна з країн. Розвинуті держави очікують що країни, що розвиваються, такі як Китай та Індія, теж візьмуть зобов’язання з обмеження викидів. До цього часу зобов’язання були накладені лише на розвинути країни. З іншого боку, країни, що розвиваються, сподіваються що розвинуті держави нестимуть відповідальність за кліматичну кризу.

«Економічний ріст одних країн не повинен призводити до затоплення інших,» – сказав у своїй промові голова делегації Тувалу, Апісаі Єлємія.

У той же час, Європейський Союз підтвердив своє зобов’язання знизити викиди парникових газів на 20% від рівня 1990 незалежно від досягнення міжнародної угоди і на 30% за умови досягнення домовленості. Делегація США, яка була найгіршою стороною угоди протягом останніх 8 років, почала конструктивний діалог з приходом нового президента. Росія залишається одним з найскладнішим гравців відмовляючись від будь-яких зобов’язань, чим ставить під сумнів досягнуті раніше домовленості.

Україна відмовляється брати на себе відповідальність, хоча залишається в двадцятці найбільших забруднювачів. Офіційна позиція країни передбачає ріст викидів парникових газів в 1,7 разів до 2020 року від сьогоднішнього рівня. Головне своє завдання офіційна делегація вбачає в отриманні грошей від міжнародної спільноти.

«Україна має припинити поводити себе як найбідніша країна якій мають допомагати всі інші. Наша економіка одна з найбільш забруднюючих у світі. Переоснащення підприємств потрібно в першу чергу нашому бізнесу і допоможе відвернути кліматичну катастрофу,» – впевнений Сергій Федоринчик з Робочої Групи НУО зі зміни клімату.

До прийняття остаточного рішення про майбутнє конвенції ООН зі зміни клімату залишилося менше року. Новий протокол має бути прийнятим у Копенгагені у грудні 2009 році. Зважаючи на малий прогрес під час переговорів у Познані, сторони домовилися провести ще три зустрічі протягом наступного року.

10 грудня у Варшаві міністри фінансів з 40 країн світу заявили про необхідність фінансування заходів скорочення викидів парникових газів незважаючи на економічну кризу. За їх оцінками, економічні наслідки зміни клімату будуть довгостроковими та значно більшими.

Зранку 11 грудня біля входу до конференції делегації зустрічали активісти української Робочої групи НУО зі зміни клімату, закликаючи до порозуміння.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Поліна Рибачук; polina AT necu.org.ua; телефон у Польщі: +48500849375

www.climategroup.org.ua; www.necu.org.ua

Фото за адресою: https://ucn.org.ua/?page_id=14

Робоча група НУО України з питань зміни клімату (РГ НУО ПЗК) мережа громадських природоохоронних організацій, які співпрацюють з 2001 року з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6