Україна, Росія та Білорусія вже другий тиждень блокують переговори ООН зі зміни клімату

Україна, Росія та Білорусія вже другий тиждень блокують переговори ООН зі зміни клімату9:00 11 червня, 2013 – Україна, разом з Росією та Білорусією вже другий тиждень блокують одне з засідань Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату в Бонні. Предметом блокування є тверда вимога країн включити в порядок денний питання обговорення процедури прийняття рішень.

Приводом до обговорення цього питання стала ситуація, що склалася на міжнародних переговорах в Катарі, коли фінальне рішення було прийнято без повної згоди країн Білорусії, Казахстану, Росії та України, що суперечить принципам Конвенції. По суті, була прийнята поправка до Кіотського протоколу, яка зобов’язує Росію, Україну, Білорусь та Казахстан до 2020 року стабілізувати свої викиди парникових газів на рівні 2008-2010 років та унеможливлює утворення нових квот на викиди у другому періоді для продажу іншим країнам.

Категорично проти обговорення питання процедури прийняття рішень в ООН виступає група G77 та Китай. Їх аргументом є те, що питання процедури має виноситися лише на обговорення Конференцією Сторін, яка щорічно проходить наприкінці листопада, а не на технічну проміжну переговорну сесію.

Міжнародні екологічні організації засуджують таку позицію Росії, України та Білорусі, тому що зараз є набагато важливіші питання, які вимагають прийняття політичних рішень. Зокрема, в рамках засідання планувалося обговорити питання надання технічної та фінансової допомоги країнам, що розвиваються, нових правил реалізації гнучких механізмів та наповнення фонду з Адаптації в рамках другого періоду Кіотського протоколу.

«Зараз для України є важливим зосередитися на обговоренні правил щодо реалізації проектів спільного впровадження. Однак, блокуючи засідання Допоміжного органу, розгляд цих питань постійно відкладається та існує ризик того, що рішення в Бонні так і не буде прийнято, а положення поправки до Кіотського протоколу для України ще на півроку залишиться незрозумілими» – зазначає Марія Сторчило, координатор програми з питань зміни клімату в Національному екологічному центрі України. – «Навіть, якщо питання процедури буди винесено на розгляд, це ще не означає, що воно буде вирішено»

«В цілому, якщо зараз поступитися Росії, Україні та Білорусі, то створиться прецедент, коли будь-яка країна зможе вимагати включення в порядок денний питання її власних інтересів та блокувати переговори, доки ці вимоги не будуть виконані. Бо такий конфлікт дійсно виглядає як відстоювання особистих інтересів, якщо абстрагуватися від змісту їх пропозиції. Цей факт доводить також і те, що Росія, Україна та Білорусія в меншості, бо такі опоненти як Китай та G77 явно представляють демократичну більшість. Думаю, всі погодяться, що створення подібного прецеденту не піде на користь міжнародному переговорному процесу.», – наголошує Анастасія Бекіш, координатор кліматичної мережі неурядових організації Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Марія Сторчило
Національний екологічний центр України (НЕЦУ)
Телефон: 044 3623218
Email: storchilo@necu.org.ua
necu.org.ua
climategroup.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6