Данія ігнорує сувеніри і навчає молодь до 15-тої конференції сторін Конвенції ООН зі зміни клімату

прес-реліз Міністерства Закордонних Справ Данії і Міністерства Науки, Технологій і Інновацій Данії

Копенгаген, 12 лютого 2009 – Датський уряд вирішив заснувати “Стипендію конференції” за гроші, заощаджені завдяки його політиці не дарувати подарунки учасникам 15-тої конференції сторін Конвенції ООН зі змін клімату, що відбудеться наприкінці цього року.

В грудні 2009 року на конференції в Копенгагені планується підписання нової міжнародної угоди по скороченню викидів парникових газів, що вступить в силу в 2013 році після завершення дії Кіотського протоколу.

Завжди на подібних міжнародних конференціях учасники одержували подарунки і так звані сувенірні набори від країни, в якій проводилася конференція. Очікується, що кількість учасників конференції в Копенгагені сягне 15 000.
Часткою своїх зусиль зі зменшення екологічних і кліматичних впливів, уряд вважає припинення практики вручення сувенірів. Чотири мільйони датських крон (або близько 700 000 доларів США), заощаджених таким чином, буде витрачено на стипендії 10-12 кандидатів з усього світу на вивчення проблем зміни клімату, які приймуть участь у дворічному навчальному курсі з питань зміни клімату в університетах Данії.

“Наша політика “0 сувенірів” і впровадження стипендії конференції є важливими позитивними сигналами конференції, що потребує інновацій у використанні наших ресурсів, – заявив Улла Тоернес (Ulla T?rn?s), міністр з питань співробітництва Данії, – Хоча немає сумнівів, що сувеніри вручаються з найкращимим намірами, проте ми часто спостерігали як сувенірні набори опинялися в контейнерах для сміття. Ми хочемо в Копенгагені раз і назавжди відмовитися від цієї традиції і використовувати гроші конструктивно”.

“Стипендія конференції висвічує чітку позицію Данії щодо досліджень, пов’язаних із зміною клімату, і реальних можливостей щодо придбання спеціальності в університетах Данії, – зауважила пані Хелга Сандер (Helge Sander), міністр науки, технологій і інновацій Данії. – Крім того, стипендія сприяє задачі уряду збільшити обмін студентами. Завдяки цій стипендії, ми сподіваємось залучити групу розумних молодих людей з усього світу, у яких буде мотивація зробити все по іншому, і які матимуть детальне знання стосовно датських технологій і досліджень”.


За додатковою інформацією звертайтесь до:

головного консультанта Ніс Геллерт (Nis Gellert)
(Міністерство закордонних справ), тел. 33 92 02 77

або до міжнародного експерта Крістини Міблбек Вінберг (Christiane Mi?lbeck-Winberg) (CIRIUS),
тел. 33 95 70 66

(Міністерство закордонних справ і CIRIUS, 4 лютого 2009 року)

Докладніше щодо стипендії конференції на сайті: www.studyindenmark.dk/climate

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6