Завершено знаковий судовий процес щодо глобального потепління

Групи захисників навколишнього середовища та „холодні міста” змушують фінансові установи США приймати рішення щодо кліматичних змін після закінчення семирічної судової тяжби, яка стала новим прецедентом у судовій практиці

Федеральний судовий процес, мета якого – змусити дві федеральні установи США зайнятися вирішенням наслідків глобального потепління, спричинених їх закордонною фінансовою діяльністю, завершився сьогодні після більш ніж шестирічних слухань. Процес встановив важливі юридичні прецеденти, пов’язані із глобальним потеплінням.

„Friends of the Earth”, „Greenpeace”, а також міста Боулдер і Колорадо подали позов (Friends of the Earth, Inc та ін. проти „Spinelli” та ін.) у серпні 2002 року. Згодом до них приєдналися міста Арката, Санта-Моніка і Окленд. Позивачі стверджували, що „Export-Import Bank of the United States” та „Overseas Private Investment Corporation” незаконно надали більш ніж $32 млрд. у вигляді фінансування та страховки для проектів викопних видів палива протягом 10 років без проведення оцінки на предмет того, чи сприяли ці проекти глобальному потеплінню або впливу на зовнішнє середовище США, як того вимагає „Закон про національну політику в області навколишнього середовища” (NEPA). Проекти викопних видів палива, фінансовані двома агенціями з 1990 по 2003 рр., стали причиною сукупних викидів, котрі еквівалентні майже 8% світових викидів двоокису вуглецю або майже 1/3 річних викидів США у 2003 році.

У серпні 2005 року федеральний суддя прийшов до висновку, що міста США, котрі страждають від економічних та інших збитків через кліматичні зміни, мають процесуальні підстави подати судовий позов згідно NEPA, тим самим вперше відкриваючи двері суду для тих, хто постраждав від змін клімату. Свідчення по цій справі, які успішно довели, що зміна клімату насправді має місце і спричинена діяльністю людини, згодом стали підставою для винесення рішення по процесу Mass. проти EPA, де Верховний суд вирішив, що двоокис вуглецю та інші парникові гази є забруднювачами, котрі можна регулювати відповідно до Закону про чисте повітря.

Відповідно до погодженого сьогодні урегулювання справи, „Export-Import Bank” почне враховувати викиди вуглецю при оцінці проектів викопного палива і проведе розробку загальної політики викидів вуглецю. „Overseas Private Investment Corporation” поставить за мету скоротити викиди парникових газів, пов’язаних з проектами, на 20% протягом наступних десяти років. Обидві установи будуть активніше фінансувати проекти відновних джерел енергії.

Вирішення представляє собою важливу перемогу для постійно триваючої кампанії, націленої на те, щоб закликати до відповідальності обидві установи за їх внесок у зміну клімату. Угода про урегулювання була подана цього ранку до окружного суду Північного округу штату Каліфорнія. Позивачів у судовому процесі представляли юридична фірма „Shems Dunkiel Kassel & Saunders PLLC” (Берлінгтон, штат Вермонт) та Інститут збереження природної спадщини (Сан-Франциско, штат Каліфорнія).

Реакція з боку позивачів:

“Це вирішення знаменує собою значну перемогу для нашого клімату. Воно змусить федеральний установи відійти від проектів викопних видів палива і зважати на кліматичний вплив виданих ними позик. Як сказав президент Обама у свої інавгураційній промові: „Ми більше не можемо споживати світові ресурси і не зважати на вплив”. Винесене сьогодні рішення – це перший крок в напрямку реалізації бачення Обами для цих установ”
— Мішель Чен, старший аналітик, „Friends of the Earth”

“Коли ми розпочали цей судовий процес у 2003 році, ми були у „бушівських” середніх віках глобального потепління. Ми змогли довести, що зміна клімату завдає шкоди американським містам і громадянам, і ми змусили ці установи змінити свою поведінку. Тепер, коли настали світлі часи Обами, „Greenpeace” сподівається, що реформа політики глобального потепління досягне кожного куточка уряду.”
— Керт Девіс, керівник відділу досліджень „Greenpeace”

“Ця справа була одним із самих перших судових процесів щодо кліматичних змін і стала підґрунтям для інших подібних справ. Подібні позови більше не вважаються чимось незвичайним. Досягнуте сьогодні вирішення справи дозволить гарантувати, що федеральний уряд більш уважно вивчатиме свій вплив на зміну клімату, а суди прийдуть на допомогу, коли уряд неспроможний виконати своє важливе зобов’язання”.
— Рон Шемс, рада позивачів

“Надто довго гроші американських платників податків фінансували безвідповідальні та шкідливі проекти викопних видів палива у країнах, де просто не існує екологічного законодавства. Ці проекти не тільки завдавали шкоди у цих країнах – вони також у значній мірі сприяли загальносвітовим змінам клімату і, таким чином, становлять безпосередню загрозу для американського народу, економіки США та мешканців Окленду. Це рішення – серйозний крок уперед у кампанії зі стимулювання реальної прозорості та відповідальних екологічних стандартів в енергетичних проектах, які фінансуються за рахунок наших податків. Від імені мешканців Окленду, штат Каліфорнія, як хочу подякувати „Greenpeace”, „Friends of the Earth” та іншим позивачам за їх роботу у цій важливій справі.”
— Джон Руссо, прокурор Окленду

“Місто Боулдер задоволене результатом цієї судової справи. Будучи першим містом, яке ввело податок на викиди вуглецю для вирішення питань кліматичних змін, громада Боулдера віддана принципам екологічної сталості і цей результат сприятиме цьому впливу. Коаліція, яка згуртувалася у ході процесу, демонструє, що разом зацікавлені організації можуть позитивно впливати на захист нашої планети.”
— Джейн С. Брогітем, керуючий містом Боулдер

“Громада Акати бажає залишити прийдешнім поколінням безпечну і чисту планету. Ця принципова перемога відображає те, наскільки місцеве керівництво може робити невеликі кроки для прокладання сталого шляху. Ми пишаємося участю у цій коаліції свідомих людей і працюватимемо над інформуванням громадськості щодо потреби негайних і довготривалих дій для зменшення нашого впливу на середовище.”
— Марк Уітлі, мер Аркати

“Місто Санта-Моніка дуже зацікавлена у захисті свого довкілля. Наша участь у цій справі та важливе вирішення досягнуто завдяки нашому постійному відстоюванню здорового та розумного управління навколишнім середовищем.”
— Кен Генсер, мер Санта-Моніки

Ресурси:

„Friends of the Earth”: Мішель Чен, старший аналітик, Friends of the Earth, 202-427-3000 (in California)

„Greenpeace”: Kert Davies, Research Director, Greenpeace, 202-319-2455

„Plaintiffs’ Council”: Ron Shems, Shems Dunkiel Kassel & Saunders PLLC, 802-860-1003 ext 103

Місто Окленд: Алекс Кац, прокуратура міста Окленд, 510-238-3148

Місто Арката: Марк Уітлі, мер, тел. (707) 845-7664, або Марк Андре, начальник екологічних служб, тел. (707) 822-8184.

Місто Боулдер: офіс керуючого містом, тел. 303-441-4020 або прокуратура міста тел. 303-441-3020.

Місто Санта Моніка: Адам Радинський, начальник відділу захисту прав споживачів, прокуратура м. Санта-Моніка, тел. 310-458-8327

Довідкову інформація по справі можна знайти на http://www.foe.org/climatelawsuit.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6