Українські міста тонуть через зливи – час адаптуватися до змін клімату!

Українські міста тонуть через  зливи - час адаптуватися до змін клімату!Останніми роками для українських міст що не злива, то перевтілення на «романтичну Венецію». На думку екологічної організації «Голос Природи», серед причин підтоплення населених пунктів під час дощу надмірна кількість опадів, зменшення площі відкритих ґрунтових ділянок, невідповідний до норм стан стічної системи.

Випадання надмірної кількості опадів є наслідком кліматичних змін, оперативно вплинути на цей процес практично неможливо. Зміна клімату – це глобальна екологічна проблема, яка виникла внаслідок зростання викидів парникових газів. На жаль, сьогодні не всі індустріально-розвинені держави готові брати зобов’язання щодо їх скорочення. Наприклад, Україна до 2020 року планує збільшити власні викиди парникових газів майже в два рази. Навіть за умови, що уряди індустріально-розвинених країн в найкоротші терміни скоротять викиди парникових газів, минуть десятиліття, перш ніж кліматичні умови знову стабілізуються. Таким чином, вже зараз потрібно думати не тільки про скорочення промислових викидів, а й про те, яким чином можна адаптувати населені пункти до проливних дощів, що стали в Україні повсякденною реальністю.

Сьогодні в більшості великих населених пунктів ділянки відкритого ґрунту, здатні вбирати дощову воду, зникають швидше, ніж льодовики в Антарктиді. Масове будівництво автозаправних станцій, автостоянок, магазинів, торгових центрів з паркувальними майданчиками призвело до того, що дощова вода не вбирається ґрунтом, а стікає й накопичується у великому обсязі в низинах поруч з житловими будинками. В деяких містах, наприклад, у Дніпродзержинську, система відведення дощової води знаходиться в аварійному стані або зовсім відсутня. А це призводить, зокрема, до руйнування тротуарних доріжок та автомобільних доріг, деформації підземних комунікацій, просідання фундаментів та появи тріщин у стінах будівель. В таких містах після кожної зливи з’являються «дощові озера» поруч з житловими та муніципальними будівлями. У Дніпродзержинську їхня площа часто досягає розміру стандартного футбольного поля.

«Сьогодні міста України тонуть і будуть тонути, поки місцева влада не почне вживати заходів для створення ефективної системи відведення дощової води, – заявив Євген Колішевський, виконавчий директор організації “Голос Природи”». За його словами, кошти для виконання заходів по адаптації міст до сучасного режиму дощових опадів необхідно шукати у державному бюджеті, адже владі буде вкрай складно виконати ці роботи самостійно.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Євген Колішевський
виконавчий директор
громадської екологічної організації «Голос Природи»

Контактний телефон:

8 056 926-74-39 / 8 067 681-13-16

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6