Змінами клімату переймається молодь Червоного Хреста

Змінами клімату переймається молодь Червоного Хреста «Готовність до сучасних викликів у гуманітарній роботі спричинених зміною клімату» – тренінг із такою назвою провів для юних громадських активістів Національний екологічний центр України. Захід відбувся в рамках Третьої Національної Асамблеї Товариства Червоного Хреста та Всеукраїнської Школи першої допомоги та молодіжного лідерства.

Для виконання практичного завдання сформували 6 груп по 7-8 осіб. В кожній групі були мешканці центру, півночі, півдня, заходу та сходу України і група іноземних представників Червоного Хреста (Німеччина). Їм потрібно було здійснити оцінку свого регіону щодо вразливості до зміни клімату за такими критеріями:

  • кліматичні фактори
  • гідрологічна сфера
  • промисловість
  • сільське господарство
  • лісистість і зелені зони міст
  • щільність забудови

Оцінивши кожен фактор, група визначала, який з них має переважаюче значення для їхнього регіону, якими є найбільш вразливі категорії населення та які першочергові заходи можуть здійснювати волонтери Червоного Хреста для послаблення негативного впливу зміни клімату.

Команда центральної України оцінила вплив факторів у вигляді піраміди, де кліматичний (аномально сильні опади, високі літні температури повітря, засухи, тощо) виявився пріоритетним, а щільність забудови менш критичною. Вразливі групи населення: діти, люди з обмеженими можливостями, люди похилого віку.

Західний регіон представив візуальну оцінку кожного фактора окремо.

1. Як сильні зливи, так і сильні снігопади стали звичайним явищем.

2. Ліси вирубують, що спричиняє зсуви в горах, селеві потоки та повені.

3. Електростанції, легка промисловість, нафтопереробний завод в Івано-Франківську, деревообробні заводи та експорт деревини формують промисловий вплив на довкілля.

4. З’явилась можливість вирощувати теплолюбиві культури, як то персики, кавуни, що не було звичним донедавна.

5. Зелені зони в містах західного регіону не викликають занепокоєння. В містах є сквери, зелені вулиці, парки відпочинку, що продукує багато свіжого повітря.

6. Щільність забудови залишається комфортною. Міста не дуже розбудовують, за територією міст проживає багато людей. Як в місті так і за межами невелика густота населення. В цілому відбувається міграція населення з регіону.

Для півночі найвагомішим фактором, що посилює вплив зміни клімату на регіон є хімічна промисловість та радіаційне забруднення від ЧАЕС. Також спостерігається потеплішання клімату, що сприяє веденню сільського господарства.

Змінами клімату переймається молодь Червоного Хреста

Представники півдня зобразили аналіз факторів відповідно до сезонів року. Взимку спостерігаються досить високі температури, що спричиняє зливи та раннє цвітіння квітів. Влітку зростає кількість пожеж, спостерігається підвищена сонячна активність, зменшується врожай зернових. Для весни характерні різкі зміни температур. Цвітіння рослин відбувається одночасно з випаданням снігу, населення змушене мати напоготові теплий та легкий одяг. Осінь – оксамитовий сезон, проте частішають випадки отруєння їстівними грибами, ймовірно, через токсичні опади. Восени також проводять вирубку лісів для побудови нових комплексів відпочинку.

Для Сходу України найвагомішими факторами є промисловість і щільність забудови, проте клімат, сільське господарство, гідросфера, лісистість також відіграють важливу роль в оцінці вразливості території від наслідків зміни клімату.

Представники Німеччини найбільшої ваги надали другому фактору – гідрологічному. З огляду на цьогорічні повені у багатьох містах Німеччини. Майже незначними для них видаються 5-й та 6-й фактори: зелені насадження та щільність міської забудови.

Змальована командами тренінгу оцінка факторів, що посилюються зміною клімату, корелює з відповідними експертними висновками для тих же регіонів.

За додатковою інформацією та матеріалами для проведення тренінгу звертайтеся до Ольги Власюк, НЕЦУ, olga.vl@necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6