Позиція CAN по адаптації на 19-ту Конференцію Сторін Рамкової Конвенції ООН зі Зміни Клімату

Позиція CAN по адаптації  на 19-ту Конференцію Сторін Рамкової Конвенції ООН зі Зміни КліматуClimate Action Network-International (CAN Int) – міжнародна мережа неурядових громадських організацій, що працює над вирішенням питань пов’язаних зі зміною клімату. CAN Int створена в грудні 2007 році і є активним учасником міжнародних переговорів Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату. У 2013 році відбуватиметься 19 -та Конференція (КС-19) РК ЗК у Варшаві з 11 по 22 листопада. Незважаючи на те, що CAN Int бере участь в переговорах у статусі «спостерігача», все ж має можливості непрямого впливу, шляхом видання щоденних інформаційних оглядів, коментуючи дії національних делегацій з точки зору громадськості, проводячи ряд публічних акцій і заходів.

Процес переговорів є важливою подією в діяльності CAN Int і вимагає ретельної підготовки і чіткої організації роботи як усередині мережі, так для формування спільної позиції.

Відповідно до позиції CAN Int, під час роботи КС -19 пріоритетними питаннями для посилення роботи з адаптації до зміни клімату на міжнародному рівні є такі:

  • плідна робота міжнародних делегацій з метою прийняття нової угоди сторін в 2015 році;
  • збільшення зобов’язань країн зі скорочення викидів , щоб утримати глобальне потепління в межах 1,5-20С;
  • здійснення країнами взятих зобов’язань по наповненню Адаптаційного Фонду;
  • розширення заходів з адаптації відповідно до результатів звіту IPCC, перший том якого вийшов у вересні 2013 року, а повний випуск планується навесні 2014 року;
  • прийняття країнами зобов’язань щодо повної реалізації Національних програм з Адаптаційних Дій ( NAPAs ) та забезпечення необхідної підтримки для найменш розвинених країн, а також збільшення підтримки країн, що розвиваються в підготовці власних Національних планів з адаптації (NAPs) протягом наступних кількох років.

Виходячи з досвіду попередніх переговорів можна стверджувати, що процес прийняття рішень, які б задовольняли всі сторони Конференції – не простий. CAN Int ставить перед собою завдання всіляко сприяти досягненню глобальних цілей КС-19 згідно із затвердженими принципами ООН – адекватності, відповідальності, здатності, потреби в розвитку і потреби в адаптації.

З резюме позиції CAN Int на 19-ту Конференцію Сторін РКЗК ООН російською мовою можна ознайомитись за поcиланням: http://infoclimate.org/positions/pozitsiya-can-i-k-19-y-konferentsii-storon-ramochnoy-konventsii-oon-po-izmeneniyu-klimata-v-varshave/

Підготувала Ольга Власюк, НЕЦУ

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6