У 2013 Україна здала позиції у боротьбі зі зміною клімату

У 2013 Україна здала позиції у боротьбі зі зміною кліматуЗусилля України у скороченні викидів парникових газів та впровадженні кліматичної політики малопомітні. Через це минулорічне 19-те місце за Індексом протидії змінам клімату їй змінили на 35-те. Про це під час прес-конференції у Варшаві в рамках саміту ООН з питань зміни клімату повідомили представники Мережі європейських кліматичних організацій.

“Цей результат навіть гірший, ніж у сусідньої Білорусі та Індії, яка робить один із найбільших внесків у глобальне потепління”, – зазначає Марія Сторчило, експерт Національного екологічного центру України. За її словами, Україні надали таку позицію в рейтингу через відсутність державної політики забезпечення енергоефективності, малу частку відновлювальних джерел енергії й слабких міжнародних зобов’язаннь зі скорочення викидів. До того ж, до сих пір країна не ратифікувала поправку до Кіотського протоколу.

Решта країн

Як свідчить дослідження, рівень викидів вуглекислого газу у світі сягнув нового піку, жодна країна повною мірою не стала на шлях попередження глобальної зміни клімату.

“Останній звіт ООН (UNEP Emissions Gap) демонструє, що наявна політика усіх країн не достатньо ефективна, аби залишитися в межах підвищення температури на 2°C. Це має бути тривогою для урядів прискорювати скорочення викидів”, – зазначає Вендел Тріо, директор CAN Europe – мережі організацій із 25 європейських країн.

Найгіршу динаміку серед індустріалізованих країн, згідно з Індексом, демонструють, зокрема, Австралія (57 місце), яка відмовилась від попередньої домовленості встановити податок на викини СО2 та Канада (58 місце), яка не робить необхідних політичних кроків. Гірші показники тілки в Ірану (59), Казахстану (60) та Саудівської Аравії (61).

Разом з тим, як зазначає Ян Барк, автор Індексу, дещо покращив показники Китай, який є лідером серед країн за кількістю викидів (46 місце). Дають надію інвестиції у відновлювальну енергетику. В США (43 місце) дещо жорсткішою стала політика щодо використання вугілля.

На 4-му місці, як і минулого року, Данія, яка дещо покращила показники майже в усіх секторах. Велика Британія обійняла 5-ту сходинку, спустившись з 10-ї, скоротивши викиди на 15% за останні п’ять років + покращила ефективність. Португалія на 6-му місці (була на 7-му). Одним з найбільших розчарувань для експертів цього року є Німеччина, вона впала з 8 на 19 сходинку.

Завдяки певному скороченню викидів та відновлювальній енергетиці одну позицію виграла Польща (45 місце).

За більш детальною інформацією звертайтеся:

Марія Сторчило,
044 362 32 18
storchilo at necu.org.ua.

symbol_euНЕЦУ висловлює подяку Європейському Союзу за підтримку нашої роботи. Вміст цих матеріалів є винятковою відповідальністю НЕЦУ і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу. [www.delukr.ec.europa.eu/]
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6