Спостерігачі влаштували на кліматичних переговорах безпрецедентний демарш

Спостерігачі влаштували на кліматичних переговорах безпрецедентний демарш. Фото користувача @nitin_set (twitter)“Вони говорять, ми йдемо геть!” – з таким гаслом саміт ООН з питань зміни клімату за день до його завершення залишають представники громадських організацій. Серед них, зокрема, Greenpeace International, Oxfam International, WWF International та International Trade Union Confederation. Від України – НЕЦУ та Українська кліматична асоціація (УМКА).

Учасники акції назвали переговори неефективними і безперспективними та закликали залучити до них найвище керівництво країн.

Сотні протестувальників демонстраційно залишають стадіон, де проходять кліматичні переговори, звинувачуючи делегатів країн, які гальмують ухвалення рішень, у тому, що ті представляють бізнесові інтереси, зокрема енергетичних компаній, замість того, аби дбати про світову спільноту.

Офіційна риторика ООН – терміново братися за боротьбу зі змінами клімату, втім на ділі країни-лідери за кількістю викидів постійно повторюють свої офіційні позиції замість того, щоб брати на себе нові зобов’язання.

“Рамкова конвенція зі зміни клімату в тому вигляді, в якому вона існує зараз, не здатна продукувати ефективні рішення, – пояснює один із ініціаторів акції, представник російського WWF Олексій Кокорін, – Добре, що вона працює над другорядними питаннями і реалізує багато корисних кліматичних проектів, але, як виявилось, першочергові рішення цим механізмом розробити неможливо”.

На думку Ольги Власюк, яка спостерігає за переговорами від НЕЦУ, такому розвитку подій сприяє атмосфера на саміті та політична ситуація у Польщі:
“Переговори щодо підготовки нової угоди 2015 року в рамках обговорень Дурбанської платформи зайшли в глухий кут. Невипадковим видається й призначення на посаду міністра екології Польщі кандидатури, більш лояльної до вугільного лобі”.

“Цей саміт мав стати важливим кроком для підготовки нової кліматичної угоди. В 2015 році в Парижі країни повинні погодити новий текст домовленості, але цей шанс втрачено. Ми побоюємось, що Париж повторить провал Копенгагена, тому ми йдемо”, – наголошує Марія Сторчило, експерт НЕЦУ.

За більш детальною інформацією звертайтеся:

Марія Сторчило,
044 362 32 18
storchilo at necu.org.ua.

symbol_euНЕЦУ висловлює подяку Європейському Союзу за підтримку нашої роботи. Вміст цих матеріалів є винятковою відповідальністю НЕЦУ і за жодних обставин не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу. [www.delukr.ec.europa.eu/]
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6