Кліматична політика України за 2013 рік: досягнення та втрати. Підсумки екологів

25 грудня 2013 року Державне Агентство Екологічних Інвестицій опублікувало звіт про діяльність агенства у 2013 році. Національний Екологічний Центр України детально проаналізував звіт та надає основні висновки та коментарі.

Загальне фінансування Державного агенства екологічних інвестицій у 2013 році склало 9,7 млн грн., у штаті – 71 людина.

Національне Кліматоохоронне законодавство

За 2013 рік не було прийнято жодного закону, програми або національного документу кліматоохоронної політики. За рік роботи Держекоінвестагентство, до штату якого входить 71 людина, розробило проект лише одного закону «Про засади організації та здійснення моніторингу, звітності і верифікації викидів парникових газів», який ще не був зареєстрований у Верховній Раді. Робота по розробці Національного плану заходів із зменшення антропогенного впливу на клімат триває з 2005 року, Національний план заходів з адаптації до глобальних змін клімату розроблено ще у 2011-2012 роках, але поки що не прийнято.

Здобутки: 0

Міжнародна кліматична політика

Основні тези позиції України на міжнародні переговори не змінюються вже понад 5 років, незважаючи на те, що зовнішні умови змінюються. Україна продовжує наполягати на цілі -20% скорочення від 1990 року до 2020 року та -50% до 2050 року, при тому що фактичні викиди в Україні -58% від 1990 року (за 2008-2010 роки), тобто ми вже досягли усіх поставлених цілей. Основна причина такої позиції українського уряду є бажання мати додаткові квоти на викиди для продажу. В іншах країнах це прекрасно розуміють, а в ситуації, коли усі мають скорочувати викиди, у України немає обгрунтувань на вийняткові привілегії.

Українська делегація взяла участь у низці переговорних зустрічей Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату. Хоча в своєму звіті агенство вказує про те, що “Під час переговорного процесу українська делегація вжила вичерпних заходів для вироблення компромісних рішень задля забезпечення належного функціонування другого періоду зобов’язань за Кіотським протоколом, а також формування параметрів нової глобальної кліматичної угоди на період після 2020 року”, факти свідчать про протилежне.

Дії української делегації (разом з Росією та Білоруссю) призвели до повного блокування переговорної сесії в Бонні в червні 2013 року. У Варшаві в грудні 2013р. в останню ніч Україна заблокувала погодження правил для ратифікації Кіотського протоколу на 2014 рік і наполягала на зміні кількості дозволів на викиди парникових газів на період до 2020 року (фактично на 70% більше дозволів на викиди, ніж це потрібно українській економіці за прогнозами).

Здобутки: 0

Втрати: Рішення по ратифікації поправки щодо другого періоду Кіотського протоколу переноситься на наступний рік.

Реалізація проектів за гнучкими механізмами Кіотського Протоколу

В звіті агентсва про проекти спільного впровадження найбільше питання викликає інформація про введення в обіг 145 млн одиниць скорочення викидів за механізмом спільного впровадження протягом 2013 року. 145 млн відповідає 38% річних викидів парникових газів України, а факт введення в обіг цих одиниць має означати, що ці скорочення вже відбулися, а одиниці були продані. Залишається незрозумілим, чому тоді викиди парникових газів в Україні суттєво не зменшуються за даними національного кадастру?

Проекти, що виконуються на кошти від продажу квот Японії: Реалізація проектів мала завершитися у вересні 2013 року, однак через затримки, термін подовжено до 2014-2015 років. Про те, що проекти були втілені неякісно, місцями – лише частково, а також їх високу вартість та загальний незначний показник скорочень викидів йдеться в звіті НЕЦУ “Оцінка реалізації проектів за схемою зелених інвестицій” (https://ucn.org.ua/?p=2299)

Втрати: Замість запланованих 903 проектів утеплення будівель соціальної сфери агенство звітує про 518 виконаних. При цьому, до НЕЦУ продовжують надходити факти та фотографії з місць, що підтверджують неналежне виконання проектів.

Звітність перед РКЗК ООН

ДАЕІ підготувало Національний кадастр парникових викидів, Національне повідомлення по клімату та Перший дворічний звіт про антропогенні викиди парникових газів, однак поки що за цими документами немає висновків від Секретаріату Конвенціїї ООН. Їх оприлюднять лише за рік.

Інформаційна робота, співпраця з громадськими організаціями, доступ до інформації

Держагенство регулярно проводило зустрічі та консультації з громадскістю. На численні прохання було оприлюднено оновлений список проектів, що реалізуються за кіотські гроші, але відсутня детальна інформація по кожному проекту, що унеможливлює їх оцінку без власної ініціативи з перевірки об’єктів.

2013 рік згадується більше як рік втрачених можливостей, ніж досягнень, однак не варто зволікати, бо у людства залишається все менше часу, щоб зупинити глобальні зміни клімату. Тому у Новому Році Національний екологічний центр України бажає Держекоінвестагентству плідної роботи, більш екологічного мислення та вітає зі святами, що наближаються.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6