100 днів до переговорів в Копенгагені: Японія приймає рішення скорочувати викиди на 25%, а Україна планує їх збільшення на 70%

Токіо, 7 вересня 2009 року – новообраний прем’єр міністр Японії, який очолить новий кабінет міністрів 16 вересня, Юкіо Хатояма заявив, що його уряд ставить за мету зменшити викиди парникових газів країни на 25% до 2020 року порівняно з рівнем 1990 року.

«Таке скорочення викидів парникових газів обґрунтоване результатами досліджень спеціалістів в цій області і є необхідним для того, щоб зупинити процес глобального потепління», – заявив Хотаяма.

Передбачається, що зменшення викидів парникових газів буде здійснюватися через реновацію житлового комплексу, розвиток сонячної енергетики і т.п. Проте нові плани уряду відразу викликали опір серед деяких Японських бізнес кіл та машинобудівної промисловості.

А от попередній уряд Японії, на чолі з Таро Асо, заявляв про скорочення викидів на 8% до 2020 року від 1990, за що неодноразово піддавався критиці зі сторони екологів.

В кінці червня список лідерів міжнародних кліматичних переговорів очолила Шотландія, оголосивши про плани на скорочення викидів парникових газів на 42% до 2020 року від базового 1990. Таке рішення ґрунтується на наукових дослідженнях та принципах історичної справедливості. Експерти підкреслюють, що нова позиція Японії амбіційніша деяких інших промислово розвинених країн. Своїм прикладом «країни-лідери» спонукають найбільших емітерів, таких як США, Росію, Австралію, до рішучих дій у справі боротьби з глобальною зміною клімату і закликають країни, що мають стрімкий розвиток промисловості теж докласти зусилля на зменшення викидів парникових газів.

Нагадаємо, що Україна, будучи однією з 20 найбільших забруднювачів атмосфери, не бажає брати на себе будь-які серйозні зобов’язання і часто опиняється серед країн, що гальмують міжнародні кліматичні переговори.

Національна агенція екологічних інвестицій 26 серпня представила громадськості свої плани на переговори в Копенгагені. Офіційна мета України до 2020 року не перевищити рівня 80% викидів парникових газів від 1990 року. До економічної кризи викиди парникових газів в Україні складали лише 48% від рівня 1990 року, тому офіційна позиція насправді означає лише ріст викидів від сьогоднішнього рівня. Така позиція України ніяк не обґрунтована з боку представників влади і тому являється політично неприйнятною.

Робоча Група екологічних організацій з питань зміни клімату закликає владу України взяти мету утримувати викиди викиди парникових газів на рівні 2008 року до 2020 року з їх подальшим скороченням. «Політика скорочення викидів для порятунку клімату насправді є економічно доцільною в Україні. Запроваджувати енергозбереження в 4-10 разів дешевше, ніж будувати нові атомні та вугільні електростанції за рахунок бюджетних коштів», говорить Ірина Ставчук, експерт зі зміни клімату.

Організація об’єднаних націй нещодавно звернулася до України взяти участь у Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН та Кіотського протоколу, яка розпочнеться 7 грудня цього року в Копенгагені, та підписати документ, який прийде на зміну Кіотському протоколу. Але з боку української сторони світова спільнота очікує скоріше фінансової допомоги, ніж просто підписання декларації.

«Важливо, аби участь України у Копенгагському саміті зводилася не лише до вирішення суто технічних питань, але й фінансових. Оскільки ми знаємо, що добрі наміри без належного фінансування так і залишаться намірами”,- зауважила в.о. координатора системи ООН в Україні, регіональний представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Симон Волькен.

На думку екологічних організацій України за 100 днів до початку переговорів Україна не має позиції по багатьом важливим питанням на переговорах та відмовляється брати на себе фінансові зобов’язання та скорочувати викиди парникових газів.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Христина Рудницька,
координатор програми зі зміни клімату
krudnytska[at]necu.org.ua
www.climategroup.org.ua
www.necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6