У Тбілісі випробували українську методику оцінки вразливості міст до зміни клімату

georgiaНа Міжнародній конференції «Реагування на зміни клімату в країнах східного партнерства», що відбулася 26-27 березня 2014 р. в Тбілісі (Грузія), українські делегати представили унікальне дослідження впливу наслідків зміни клімату для України. Цінність дослідження полягає як в ґрунтовному аналізі кліматичних процесів, так і в розробці інструменту оцінки вразливості міст України до наслідків зміни клімату та рекомендаціям по адаптації.

За допомогою семи груп індикаторів вразливості до кліматичної зміни стає можливим визначити, яких саме проявів стихійних гідрометеорологічних явищ місту слід бути готовим в першу чергу. Нагадаємо, що це можуть бути аномальна спека, підтоплення, вразливість зелених зон міста, зменшення кількості та якості питної води, зростання кількості інфекційних захворювань та алергійних проявів, вразливість енергетичних систем міста, такі прояви стихійних метеорологічних явищ, як злива, сильний вітер, ожеледь та ін. Визначивши найбільш небезпечну групу, в дослідженні можна знайти для неї рекомендовані заходи з адаптації. Присутні учасники конференції вирішили апробувати представлене дослідження провівши на його основі оцінку вразливості до зміни клімату міста Тбілісі, в якому й відбувався захід. Для Тбілісі найбільш небезпечними виявилися хвилі тепла (аномальне підвищення температури влітку) та вразливість зелених зон міста.

Варто зазначити, що в конференції взяли участь більше 60 учасників з країн-партнерів проекту «Кліматичний форум східних країн» – Україна, Молдова, Білорусь, Азербайджан, Вірменія, Грузія за участю представників Австрії, Німеччини, Франції, Великобританії. Метою присутніх було обговорити дослідження вразливості до зміни клімату представлених країн в інноваційному форматі World Cafe. Шість груп учасників працювали протягом півгодинних сесій над кожним національним дослідженням, фіксуючи ключові напрацювання безпосередньо на паперовій скатертині столу обговорення. Так, зокрема, кліматична оцінка Грузії зосереджена на вразливості сільського господарства та здоров’я населення. Серед заходів адаптації, описаних у дослідженні Вірменії, інноваційним видається запровадження механізму індикативного страхування, що полягає у формуванні серед фермерів фонду, який страхуватиме не врожай, а несприятливі кліматичні умови.

IMAG2122Отже, конференція стала корисною не лише завдяки інформативному наповненню і можливістю обговорити з колегами з різних країн тему вразливості до зміни клімату, а й участю в інноваційному форматі конференції.

За додатковою інформацією або з метою підписатися до електронної розсилки матеріалів з теми адаптації до зміни клімату звертайтесь до Ольги Власюк, національного координатора напрямку адаптації до зміни клімату в Україні (Olga.Vl AT necu.org.ua).

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6