Зміни клімату вже стимулюють країни вдосконалювати свою економіку

IPCCWG3Уникнути катастрофічних наслідків змін клімату можливо, якщо вдатися до конкретних економічних механізмів — енергозбереження та нарощування частки відновлювальних джерел енергії — про це йдеться у висновках ІІІ частини щойно опублікованого V оцінювального звіту Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК).

Експерти МГЕЗК наголошують: енергоефективність та низьковуглецева економіка не сповільнять економічного розвитку, а навпаки — принесуть вигоди. Перехід до відновлювальних джерел енергії стане запорукою енергетичної безпеки, створить нові робочі місця, надійний бізнес і сприятиме поліпшенню здоров’я населення.

У відповідь на зміну клімату МГЕЗК пропонує інвестувати в програми енергозбереження, чистий громадський транспорт та реформувати світову систему вироблення енергії, щоб зробити максимально ефективним її використання.

“Вчені кажуть, що глобальна зміна клімату – не тягар, а навпаки — стимул зробити крок до енергозбереження та використання відновлювальних джерел енергії, які розвиваються все швидше та стають доступнішими. Це означає, що загрозлива доба вугілля, нафти та газу минула. А скорочення державних субсидій та будь-яке фінансування викопного палива слід припиняти негайно. Чим довше ми чекаємо, тим дорожче у майбутньому нам всім доведеться заплатити”, — зазначає Марія Сторчило, експерт зі зміни клімату, НЕЦУ.

Цьогоріч у вересні в України буде унікальна нагода заявити світу про свої наміри взяти участь у боротьбі зі змінами клімату та представити їх на кліматичному саміті Генерального Секретаря ООН, на якому глави держав повинні ухвалити спільні рішення, які стануть основою нової кліматичної угоди, підписання якої має відбутися у 2015 році у Парижі.

За додатковою інформацією звертайтесь до:
Марія Сторчило,
експерт зі зміни клімату Національного екологічного центру України
e-mail: storchilo at necu.org.ua,
тел.: +380 (44) 353 78 42

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6