Екологи закликають керівників держави проявити політичну волю у боротьбі зі зміною клімату

22 вересня в Нью-Йорку, в рамках Генеральної сесії ООН відбудеться Саміт лідерів держав, присвячений проблемам зміни клімату та ходу підготовки нової міжнародної угоди щодо скорочення викидів парникових газів на період після 2012 року.

Саміт відбудеться з ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі-Муна. Ціль зустрічі – дати політичний поштовх для прийняття справедливої, ефективної та науково обґрунтованої кліматичної угоди в Копенгагені цього року.

«Я звертаюсь до всіх мешканців світу, а особливо до світових лідерів, з проханням прийняти термінові дії задля боротьби з глобальною зміною клімату. Якщо ми не приймемо активних дій вже сьогодні, ми будемо глибоко жалкувати за майбутнє людства та за майбутнє нашої планети Земля», – сказав Пан Гі-Мун, розпочинаючи свій візит в Арктику 2 вересня.

Кліматичний Саміт ООН у Нью-Йорку є важливим політичним форумом, де глави держав і урядів зможуть обговорити пріоритетні завдання, погодити позиції по ряду питань і дати рекомендації офіційним делегаціям на кліматичних переговорах ООН у Копенгагені. Підсумки Саміту будуть представлені у резюме Головуючого.

Напередодні Саміту Робоча Група громадських організацій з питань зміни клімату звернулися до Президента та Голови уряду країни із закликом усвідомити свою моральну відповідальність за майбутнє наступних поколінь та проявити небайдужість до результатів переговорів й прийняття рішень у Копенгагені.

Нагадаємо, що нещодавно ООН закликало Україну взяти участь у Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату в Копенгагені у грудні цього року, та приймати не тільки суто технічні рішення, а й взяти на себе фінансові зобов’язання.

Українські громадські організації вимагають взяття Україною більших зобов’язань щодо скорочення викидів парникових газів. Адже оголошена Національним агентством екологічних інвестицій (НАЕІ) мета не перевищити рівня 80% викидів парникових газів від 1990 року до 2020 року означає лише ріст викидів від сьогоднішнього рівня на 70%.

Робоча Група екологічних організацій з питань зміни клімату закликає Уряд проявити політичну волю та взяти мету утримувати викиди парникових газів на рівні 2008 року, а саме 48% від рівня базового 1990 року, до 2020 року з їх подальшим скороченням. «Представлена урядом мета зі скорочення викидів парникових газів є політично недоцільною і необґрунтованою. В Україні скорочувати викиди парникових газів вигідно як з екологічної, так і з економічної точки зору» – говорить Ірина Ставчук, експерт зі зміни клімату.

Звернення громадськості до Президента знаходиться на веб-сайті Робочої Групи з питань зміни клімату.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Христина Рудницька,
координатор програми зі зміни клімату
krudnytska[at]necu.org.ua
www.climategroup.org.ua
www.necu.org.ua
(044) 353 78 42

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6