Як відчуває Ужгород наслідки зміни клімату?

Як відчуває Ужгород наслідки зміни клімату? Якщо раніше більшість традиційних для України овочевих культур та фруктів не достигали в природних умовах гірського клімату Закарпаття, то тепер місцеві жителі вправно вирощують помідори, огірки, яблука, а, подекуди, й персики. Зокрема в Ужгороді метеорологи відмічають потепління на 0,5°C в порівнянні з нормою. «Хоча для нашого регіону характерна велика кількість опадів, в останні два роки з’явилися засухи», – зазначає Василина Іванівна Блох, заступник начальника Закарпатського обласного центру з гідрометеорології.

27 серпня 2014 року громадська організація «ФОРЗА» скликала експертів для обговорення кліматичної вразливості Ужгорода. Фахівці виявилися одностайними в тому, що одна із проблем Ужгорода – наступ забудови на зелені зони та прибудинкові території. Не маючи широкої приміської смуги для розвитку забудовники керуються швидше економічними перспективами, а не кліматичними характеристиками території: температурним режимом, розою вітрів, характером та інтенсивністю опадів. Ужгород оточений лісами й горами, що подекуди створює умови для появи штилів, коли загазоване міське повітря не рухається.

Як відчуває Ужгород наслідки зміни клімату?

ГО «ФОРЗА» представила «Поточну та очікувану зміну клімату, її впливи та наслідки на території Закарпаття», результати якої не лише підтверджують зростання температурних показників, а й вказують на збільшення тривалості теплого періоду, періоду вегетації, що в поєднанні зі зростанням мінімальної температури в холодний період підвищить агрокліматичний потенціал регіону. Поряд з тим зростає ризик настання небезпечних для здоров’я та життєдіяльності стихійних гідрометеорологічних явищ.

Результати методичної оцінки вразливості Ужгорода до кліматичної зміни представив к. ф.-м. наук Олег Васильович Лукша у вигляді SWOT-аналізу (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) або сильних і слабких сторін, можливостей та загроз.

Результати  методичної оцінки вразливості Ужгорода до кліматичної зміни

FORZA_logoКруглий стіл з питань оцінки вразливості м. Ужгород до наслідків зміни клімату організований та проведений 27 серпня 2014 року в Ужгороді ГО «ФОРЗА» в межах проекту «Кліматичний форум Східного Партнерства»:

thanxto

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6