У Києві на стіні ЖЕКу вуличні художники намалювали гігантське екологічне графіті

wall_wind_sВ Києві на зовнішній стороні будівлі ЖЕКУ презентували величезне графіті, яке було виконане молодими українськими стрітартерами. Відтепер соковито-зелені та свіжі блакитні «Вітряки» нагадуватимуть киянам про можливість вибору між енергетичною кабалою та можливостями держави вийти із стану критичної залежності від імпортних енергоносіїв: вугілля, нафти та газу. Вітряки — символ цієї альтернативи. Площа полотна графіті близько 150 м2.

«Справжнє мистецтво повинне привертати увагу суспільства не тільки до проблем, але й до можливостей. В умовах, коли ми відчуваємо себе оточеними проблемами з усіх боків, потрібне позитивне бачення майбутнього і прагнення його збудувати. Для того, щоб подолати очевидну енергетичну кризу та екологічну кризу, менш очевидну, але не менш глибоку, нам потрібні системні інновації і перехід до застосування відновлюваних джерел енергії. Наразі невикористаний потенціал для розвитку вітрової енергетики в Україні величезний, набагато більший, ніж в багатьох інших країнах Європи. Розвиток вітроенергетики та інших відновлювальних джерел енергії може вивести країну з кризи та створити нові високотехнологічні та масштабні галузі економіки, що дозволить одночасно відкрити тисячі робочих місць для українців та подолати залежність від імпорту енергоносіїв — нищівну як для економіки, так і для національної безпеки. Саме тому сьогодні ми з командою художників хочемо привернути увагу до того вікна можливостей, які Україні дає вітрова енергетика», — коментує Олег Савицький, експерт Національного екологічного центру України.

«Ми давно виношували ідею створити мураль на тему альтернативної енергетики, прагнули створити арт-об’єкт, який би привертав увагу політиків і громадськості, та через соцмережі оголосили конкурс ескізів і пошук майстрів, які б могли втілити задум у життя. Одним із тих, хто відгукнувся на заклик, був Олександр Корбан з Донеччини. До того ж, його команда виконала роботу на громадських і волонтерських засадах, і ми безмежно вдячні за це», — коментує Ольга Мончак, голова Української молодіжної кліматичної асоціації.

Для створення муралі площею близько півтори сотні м2 використано понад 70 літрів водоемульсії та близько 60 спреїв спеціальної фарби. Команда з трьох художників працювала упродовж 4 днів по 9-10 годин. Цій роботі передувало створення ескізу.

За словами вуличного художника Олександра Корбана, який малював «вітряк», сукупний досвід його команди у стріт-арті понад 22 роки. Головною мотивацією відгукнутися на заклик про створення муралі була професійна цікавість і відсутність інформації про відновлювальні джерела енергії.

За даними НЕЦУ потенціал розвитку вітрової та сонячної енергетики є високим у деяких областях України. Він може покрити до 50% потреб населення в електроенергії. То ж відкриття муралі “Вітряки” відбулося у рамках тижня відновної енергетики і мало на меті звернути увагу керівників держави та суспільства загалом на енергозбереження та відновні джерела енергії, оскільки запаси традиційних вугілля, нафти та газу є вичерпними, а їх спалювання призводить до змін клімату та глобальних екологічних катаклізмів.

Організатори: Українська молодіжна кліматична асоціація (УМКА) за підтримки Національного екологічного центру України (НЕЦУ)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6