Фахівці оцінюють ризики зміни клімату для Львова

DSC_1674На думку фахівців, львів’янам пощастило з екологічними умовами міста. Найбільш урбаністично небезпечні наслідки зміни клімату, такі як підтоплення, стихійні гідрометеорологічні явища, нестача питної води, вразливість енергетичної системи міста, – не становлять гострої небезпеки для Львова. А от вразливість від теплового стресу жителям міста загрожує. Кількість спекотних днів влітку дедалі зростатиме, що є найбільш небезпечно для людей похилого віку, дітей, людям з хронічними серцево-судинними захворюваннями, тощо.

29 жовтня цього року провідні фахівці державних департаментів та екологічних організацій зібралися за круглим столом для проведення експертної оцінки вразливості Львова до наслідків зміни клімату. Метою круглого столу було обговорення впливу зміни клімату на міське середовище, зокрема, на прикладі м. Львова. Учасникам представили методику оцінки вразливості міст до наслідків зміни клімату, що була розроблена спільно науковцями Київського Національного університету імені Тараса Шевченка та Національного екологічного центру України. Перша апробація методики була здійснена на прикладі Тернополя, Полтави та Донецька й вказала вразливість цих міст до різних кліматичних ризиків (тепловий стрес, нестача питної води, підтоплення, вразливість зелених зон міста). Наразі оцінка вразливості міст здійснюється за ініціативи місцевих громадських організацій Ужгорода, Одеси, Хмельницька й Львова.

Під час роботи круглого столу було проведене попереднє експертне обговорення, в результаті якого стало відомо, що місто Львів в наслідок зміни клімату є найбільш вразливим до теплового стресу. Як зазначає Ігор Зіновійович Федик, Начальник Львівського регіонального центру з гідрометеорології: «Динаміка клімату Львівщини значною мірою повторює характерні риси зміни глобального клімату. Процес глобального потепління найбільше просліджується на прикладі багаторічних змін температури повітря і кількості опадів. По м. Львову за період 2003-2013 рр. осереднена середньорічна температура повітря в порівнянні з періодом 1961-1990 рр. підвищилась на 1,1ºС».

В роботі круглого столу взяли участь фахівці ГУ ДСНС у Львівській області, Регіонального центру з гідрометеорології, Департаменту екології, Головного управління статистики, Управління екології та благоустрою ЛМР, Управління охорони здоров’я ЛМР, викладачі географічного факультету ім.І.Франка, Товариства “Зелений хрест” та “Асоціації енергоефективних міст України”.

Організаторами заходу виступили Українська Молодіжна Кліматична Асоціація спільно з Національним екологічним центром України (НЕЦУ) та WWF в Україні.

DSC_1691

Захід відбувається в рамках проекту «Кліматичний форум Східного Партнерства» спільно з НЕЦУ та Робочою групою з питань зміни клімату при активній підтримці та співпраці з Європейським союзом, Австрійським Червоним Хрестом, Австрійській Агенції з Розвитку та Всесвітнім фондом природи:

thanxto

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6