Одеса, Ужгород, Львів та Хмельницький визначили заходи адаптації до очікуваних кліматичних загроз

khmeln_adapt_oneНе так давно вважалося, що наслідки глобального потепління в першу чергу становитимуть загрозу острівним та прибережним країнам. Проте останнім часом континентальні країни також відчулинебезпеку від наслідків глобальної зміни клімату.

Особливу увагу експертів привернули міські екосистеми, адже в містах проживає більша частина населення планети.

Науковці Міжнародної групи експертів з питань зміни клімату вважають, що наслідки глобальної зміни клімату стосуються багатьох аспектів життя міста, а тому й заходи адаптації до них мають бути комплексними. Названо основні загрози, яких слід очікувати міщанам у світовому вимірі, а саме: підвищення рівня моря, харчова небезпека, екстремальні погодні явища, підвищення температури та доступ до питної води.

Для України, враховуючи особливості її географічних умов, експерти визначили 7 груп критеріїв, за допомогою яких можна визначити, що саме становить найбільший кліматичний ризик для конкретного міста. Опрацювавши масиви даних та враховуючи експертну оцінку визначено, що в Одесі, Ужгороді та Хмельницькому найбільш вразливими до наслідків зміни клімату є зелені зони міста. Деякі рослини не здатні швидко пристосуватися до нових кліматичних умов (зміна температурного режиму, характер випадіння опадів, інтенсивність надходження сонячної радіації, тощо). Збільшення кількості теплих днів призводить до зміщення вегетаційного періоду, що спричиняє порушення в циклах розвитку рослин. В деяких регіонах України цієї осені спостерігалося повторне цвітіння плодових дерев. Небезпечним є і поява інвазивних видів в межах зелених зон міста.

Аналізуючи питання озеленення міста експерти відзначають, що перш за все потрібно провести інвентаризацію зелених зон на офіційному рівні та означити їхній статус в міському землеустрої. Важливо, щоб за озелененням доглядали не лише комунальники, а й заклади, на території яких знаходяться прибудинкові зелені території.

Сергій Миколайович Степаненко, д. ф.-м. н., професор, ректор Одеського державного екологічного університету відкриваючи роботу Круглого столу «Розробка заходів адаптації м.Одеса до наслідків зміни клімату», наголосив на актуальності кліматичних проблем для Одеси та готовності наукової спільноти університету долучитися до пошуку шляхів їх вирішення. Приємно було почути інноваційні ідеї по адаптації міста з вуст магістрантів, які також були присутні на заході. Зокрема, Олександр Дерев’яга запропонував озеленити трамвайні колії міста, що не лише збільшить площу інфільтраційної поверхні міста, а й естетично оздобить міську територію. Також для збільшення альбедо будівель пропонувалося використовувати матеріали білого та сірого кольорів, що збереже будівлі від надмірного нагрівання влітку. Під час експертного обговорення виявилося, що небезпеку для Одеси також складає підтоплення ґрунтовими водами, рівень яких останнім часом суттєво підвищився. У зв’язку з чим з’явилася ідея розробити технологію використання ґрунтових вод для технічних потреб, наприклад, для зрошення зелених зон міста в посушливі періоди.

Лариса Володимирівна Шейкина, начальник відділу стратегічного планування, аналізу та прогнозування департаменту екологічного розвитку Одеської міської ради зацікавилася результатами роботи обох круглих столів і зобов’язалася включити їх до нової стратегії розвитку міста, що нині розробляється.

Андрій Михайлович Галушка, начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради, зазначив, що хоча Львів і не є над-то вразливим до наслідків зміни клімату, в порівнянні з іншими містами України, все ж таки екологічна ситуація в міст і є напруженою і потребує поліпшення. Нагадаємо, що за експертною оцінкою місто Львів найбільш вразливе до теплового стресу. Експерти радять створити затінені майданчики (з бюветами і парасолями) на периферії міста, адже там велика кількість відкритих палючому сонцю пішохідних зон. Забудовникам рекомендують враховувати температурний режим при виборі ізоляційних матеріалів для будівель та характер випадіння опадів при обладнанні прибудинкових територій (надавати перевагу трав’яному покриттю над асфальтовим). Міська рада також може рекомендувати літній графік роботи установам соціального обслуговування аби вберегти відвідувачів від пересування містом під час надмірної спеки.

Робота по оцінці вразливості міст та розробки заходів адаптації до наслідків зміни клімату ініційована Робочою групою громадських організацій з питань зміни клімату і здійснюється за підтримки експертів профільних установ й департаментів за сприяння міських рад. Другий цикл круглих столів, на яких розроблялися заходи з адаптації міст до наслідків зміни клімату відбувся в Одесі (18 листопада), Ужгороді (25 листопада), Львові (27 листопада) та Хмельницькому (28 листопада).

khmeln_adapt_group

 

khmeln_adapt_001

Круглий стіл «Розробка заходів адаптації м.Одеса до наслідків зміни клімату», 18 листопада 2014

 
khmeln_adapt_002

Круглий стіл «Розробка заходів адаптації м.Ужгород до наслідків зміни клімату», 25 листопада 2014

 
khmeln_adapt_003

Круглий стіл «Розробка заходів адаптації м.Львів до наслідків зміни клімату», 27 листопада 2014

 
khmeln_adapt_one

Круглий стіл «Розробка заходів адаптації м.Хмельницький до наслідків зміни клімату», 28 листопада 2014

 
Заходи відбуваються в рамках проекту «Кліматичний форум Східного Партнерства» спільно з НЕЦУ та Робочою групою з питань зміни клімату при активній підтримці та співпраці з Європейським союзом, Австрійським Червоним Хрестом, Австрійській Агенції з Розвитку та Всесвітнім фондом природи:

thanxto

 

 

 

 

За матеріалами роботи круглих столів та детальнішою інформацією звертайтеся до Ольги Власюк
Olga.Vl AT necu.org.ua

Матеріал підготувала:
Ольга Власюк,
координатор програми адаптації до зміни клімату
країн Східного партнерства (ClimateForumEast),
представник в Україні

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6