Почались кліматичні переговори у Бангкоку. Передостання можливість домовитись

28 вересня розпочались попередні консультації офіційних делегацій для прийняття договору з проблеми зміни клімату. Як зазначають експерти, результати переговорів у Бангкоку покажуть наскільки держави готові взяти на себе зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів та прийняти ефективний договір в Копенгагені. На даний момент залишилось близько 60 днів до початку переговорів в Копенгагені, а проект тексту кліматичного договору рясніє пропозиціями, а не конкретними рішеннями.

Напередодні цієї події відбулась зустріч світових лідерів країн членів ООН, з особистої ініціативи Генерального секретаря ООН Бан Кі-муна, який назвав 2009 рік роком боротьби зі змінами клімату.

У зустрічі взяв участь і Президент України Віктор Ющенко, який у своєму виступі висловив повну підтримку Україною усіх ініціатив, спрямованих на зменшення впливу глобальної зміни клімату, а також закликав прийняти нову Екологічну конституцію, яка б могла стати основою для нової світової екологічної політики у 21 столітті. Як зазначає координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька: « Президент України підтримав важливість проблеми глобальної зміни клімату, але, нажаль, не назвав конкретних цифр зобов’язань України зі скорочення викидів парникових газів. Це важливо, адже Україна входить до 20тки країн найбільших забруднювачів атмосфери. Світова громадськість очікувала від зустрічі світових лідерів конкретних політичних рішень та амбіційних зобов’язань»

На даний момент Україна має офіційну позицію зі скорочення викидів парникових газів на 20% до 2020 року від рівня 1990 року, що фактично означає лише зростання об’ємів викидів. Україна ще й досі немає чіткої позиції щодо фінансування екологічних програм, національного плану скорочення викидів парникових газів та інших важливих питань. Тому екологічні громадські організації закликають уряд якомога швидше визначитись з питаннями фінансової участі України у боротьбі з наслідками глобальної зміни клімату та збільшити відповідальність щодо скорочення викидів парникових газів у атмосферу.
Водночас згідно з новим звітом міжнародної групи експертів з питань змін клімату, результати дії глобального потепління стають дедалі помітнішими. Наприклад танення льодовиків Гренландії у порівнянні з 1998 роком, прискорилось на 60% а підняття рівня моря на 2 метри до 2100 року – вже не фантастика а реальність, впевнені вчені. «Саме тому нині необхідно зрозуміти – якщо ми хочемо виправити ситуацію, маємо діяти разом. І робота ця – найбільший виклик для нашого покоління» – говориться у звіті.

До початку Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату, яка розпочнеться 7 грудня в Копенгагені, залишається не так багато часу. Нагадаємо: саме на цих переговорах мають вирішитись питання про збереження довкілля та впровадження спільної, обов’язкової до виконання кліматичної домовленості на період після 2012 року шляхом прийняття нового протоколу у Копенгагені.

За більш детальною інформацією звертайтесь до:

Христина Рудницька
Координатор програми зі зміни клімату
Національний екологічний центр України
krudnytska at necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6