Тиждень переговорів і жодних змін на краще для клімату планети

Організація Об’єднаних Націй не задоволена перебігом дискусії щодо зміни клімату, яка нині триває у столиці Таїланду – Бангкоку. За словами голови секретаріату ООН з питань зміни клімату Іво де Бура, жодних реальних кроків за минулий тиждень не зроблено. Каменем спотикання він назвав програму зі створення Міжнародного Кліматичного Фонду для виділення коштів країнам, що розвиваються. Ці кошти мають бути спрямовані на ефективну боротьбу зі зміною клімату. Однак, досі не зрозуміло скільки індустріально розвинуті країни мають виділяти коштів на боротьбу з цим явищем.

Повільною та непродуктивною назвав Іво де Бур і дискусію щодо зменшення викидів шкідливих речовин у атмосферу розвинутими країнами. «Прогресу у цьому питанні за весь тиждень перемовин немає», – зазначив він.

Що ж до України, то позиції щодо участі у створенні Міжнародного Кліматичного Фонду в країні досі не сформовано. «Фінансова участь України у формуванні Міжнародного Кліматичного Фонду важлива, адже ми несемо історичну відповідальність за зміну клімату. Звичайно рівень розвитку України не такий, як у країн Західної чи Центральної Європи, а тому для нашої держави має бути диференційований підхід. Основним критерієм фінансової участі є рівень ВВП» – зазначила Христина Рудницька, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України .

В ході переговорного процесу висуваються пропозиції щодо фінансової участі кожної країни у формуванні Міжнародного Кліматичного Фонду. Для України існує декілька варіантів. Тому, на думку екологічних громадських організацій, важливо мати офіційну позицію щодо фінансової участі ніж не мати її взагалі. Питання фінансування одне з гострих питань в процесі переговорів, якщо України не прийме офіційної позиції щодо фінансування, наша держава може стати причиною гальмування переговорного процесу.

Нагадаємо, що на початку грудня 2009 року у Копенгагені відбудуться міжнародні переговори, на яких буде прийнята нова угода щодо регулювання зобов’язання країн зі зменшення викидів парникових газів.

За більш детальною інформацією звертайтесь до:

Христина Рудницька
Координатор програми зі зміни клімату
Національний екологічний центр України
krudnytska at necu.org.ua
+ 38 063 445 35 05

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6