На черговому раунді кліматичних переговорів ООН в Бангкоці зрушень не відбулося

Зустріч в Бангкоці закінчилася без прогресу по найважливіших питаннях. Там, здається, досягнуто широкого консенсусу щодо обмеження зростання температури на два градуси Цельсія, проте ще досі нема згоди щодо того, як досягти такої цілі.

Сьогодні в Бангкоці завершилися черговий раунд переговорів ООН з питань зміни клімату без значних просувань по ключовим політичним питанням щодо цілей скорочення викидів парникових газів багатими країнами та фінансуванні бідних націй. Більше того, повстало інше важливе питання. Чи єдиний існуючий глобальний договір – Кіотський протокол повинен бути збережений, чи замінений?

«Учасники в цих переговорних процесах, в основному країни що розвиваються кажуть, що ми були залучені до конструктивно домовляємося на протязі останніх двох тижнів для того, щоб обробити скелет договору, який буде результатом зустрічі в Копенгагені. Але ми не бачимо просування в ключових політичних питаннях», сказав голова ООН з питань зміни клімату Іво де Боер.

Здається, що досягнуто широкого консенсусу по обмеженню зростання температури на планеті в межах 2С від доіндустріального періоду, проте досі немає згоди, як досягти цієї мети.

Промислово розвинені країни запропонували скорочення викидів парникових газів на 15-23% від 1990 року до 2020. Це є далеко до досягнення цілі скорочення на 25-40% від 1990 року до 2020, що необхідно для утримання росту температури на планеті в межах 2С, згідно з висновками науковців.

В Сполучених Штатах, які не приєдналися до Кіотського протоколу, тому що такі країни як Індія та Китай звільнялися зобов’язань, пройшов затвердження в палаті Представників біль, згідно якого в країні планується скорочення викидів парникових газів на 17% від рівня 2005 року до 2020, що на 4% нижче рівня 1990 року. Однак Сенат розробляє свій біль, згідно якого передбачаються скорочення викидів парникових газів на 20%.

Країни, що розвиваються виразили бажання докласти зусилля до боротьби зі змінами клімату, але відмовилися взяти зобов’язання та хочуть бачити більш амбіційних цілей від Заходу. Вони не хочуть підписувати будь-яких домовленостей, доки Захід не гарантуватиме десятки мілліардів доларів фінансової допомоги.

Джерело: http://en.cop15.dk

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6