«Дамо Планеті Бути!» – Всесвітня акція «350» в Києві

Під таким гаслом 24 жовтня у Києві пройшов екологічний карнавал до Міжнародного Дня кліматичних дій. Кліматичні активісти під музичний супровід вигукуючи гасла: «Дамо планеті бути», «Клімат змінюється! Час діяти» пройшли від Майдану Незалежності до метро “Хрещатик” у костюмах тварин та рослин. Дійство увінчала жива цифра «350», сформована з учасників акції як символ безпечного рівня CO2 в атмосфері. Фотографії з події в той же час були відправлені до Нью-Йорку, де фото акцій «350» з усього світу транслюватимуться на Times Square – головній площі міста. Фотозвіт акції буде надано світовим лідерам під час кліматичної конференції в Копенгагені в грудні цього року.

Окрім карнавальної ходи та «живої» цифри «350» в рамках акції відбулись кліматичний фото-квест, в якому взяли участь шкільні та студентські команди. Кожен бажаючий міг зробити свій вітрячок та додати його до імпровізованого «Дерева Вітру» з 350 вітрячків на підтримку альтернативної енергетики. Активісти зібрали понад 350 анкет-листів до Міністерства охорони навколишнього природного середовища щодо ставлення українців до зміни клімату. Всі бажаючі могли грати у пізнавальну еко-гру для дітей та дорослих. Цього року Україна вперше приєдналась до всесвітньої ініціативи “350”.

Метою акції було привернути увагу громадськості, ЗМІ та світових лідерів до проблеми зміни клімату напередодні важливих кліматичних переговорів у Копенгагені в грудні цього року. У фокусі цифра «350» – кількість часток на мільйон – рівень, визначений вченими як остання безпечна межа CO2 в атмосфері Землі.

Організатори:

Міжнародний рух 350.org, центр «КліматІнфо», ЕкоКлуб «Зелена хвиля», волонтери ООН, Національний екологічний центр України, ВМГО «Зелена молодь України», Інтернет-магазин екологічних товарів SexyGreen.com.ua.

Про кампанію 350.org:

Одночасно з Київською акцією в більш ніж 175 країнах світу пройшло близько 4600 подібних кліматичних подій. Найцікавіші з них: на схилах Евересту альпіністи розмістили банери з цифрою 350; 350 аквалангістів (в тому числі урядовці) на Мальдівських островах провели одночасне занурення в знак боротьби з можливим затопленням країни – наслідком зміни клімату; в Сомалі люди зібрались для того, щоб готувати їжу виключно за допомогою сонця; в місті Аурора, Канада, церкви дзвонять 350 раз, пригортаючи увагу до проблеми зміни клімату.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Христина Рудницька
Координатор програми зі зімни клімату
Національний екологічний центр України
krudnytska at necu.org.ua
063 445 35 05

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6