Звернення щодо очікуваного національно-визначеного внеску (ОНВВ) до нової глобальної кліматичної угоди на період 2020-2030 р.

Шановні колеги!

До 1 жовтня Україна має подати до секретаріату Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату Очікуваний національно-визначений внесок (ОНВВ) до нової глобальної кліматичної угоди на період 2020-2030 р.

ОНВВ – це не квоти на викиди парикових газів, це вклад країни до вирішення проблеми зміни клімату. ОНВВ мають бути амбітним для утримання глобального потепління на рівні до 2°C, справедливим з точки зору розподілу тягаря скорочення викидів парникових газів серед всіх країн світу та прозорим з точки зору пояснення економічних припущень та моделювання.

Двадцятого серпня було оприлюднено проект Розпорядження Кабміну про ООНВ України . Всі сценарії, що запропоновані на розгляд Уряду, передбачають зростання викидів парникових газів, за основу взяті сценарії «бізнес як звичайно» з замороженими технологіями на сьогоднішньому рівні, жоден зі сценаріїв не передбачає низьковуглецевий розвиток, риторика тексту така, що для запровадження заходів енергозбереження та розвитку ВДЕ потрібна величезна сума, якої у держави немає, тому і зобов’язання з клімату має бути слабким.

Робоча група НУО зі зміни клімату підготувала технічні коментарі до ОНВВ України. Ми наводимо цитати і посилання на найновіше дослідження ДУ «Інститут Економіки і Прогнозування НАН України» щодо економічного аналізу різних сценаріїв і докази, що саме сценарій цільового запровадження ВДЕ та енергоефективності є найбільш доцільним для України.

Якщо ваша організація вболіває за розвиток відновлюваних джерел енергії, підтримує політику енергозбереження, реформування сектору енергетики та імплементацію відповідних директив ЄС, переймається соціальними питаннями створення нових робочих місць, реформування у сфері ЖКГ, запровадженням сортування та переробки сміття на вторинну сировину, раціонального управління лісами, розвиток велосипедної інфраструктури та громадського транспорту, тощо,
будь-ласка, до 3 вересня 2015 року, подайте коментар до ОНВВ України.

Ви можете використовувати матеріали нашого подання, чернетку загального звернення, скласти власний текст. Електронні консультації з громадскістю організовано за посиланням. Для надання коментарів потрібно зареєстрауватися, знайти відповідний проект і надати до нього коментарі.

З повагою,

Ірина Ставчук,
Робоча Група НУО зі зміни клімату (www.climategroup.org.ua)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6