Порошенко готовий боротись зі зміною клімату після закінчення війни на Донбасі

poroshenko_uaВнесок України в боротьбу з глобальною зміною клімату може стати значно вищим після подолання конфлікту на Донбасі. Про це на Кліматичній конференції ООН у своїй промові заявив Президент України Петро Порошенко.

«Для прийняття більш амбітної цілі нам спочатку потрібно вирішити конфлікт на Донбасі та забезпечити регіон фінансовими ресурсами для реконструкції. Новий Донбас має бути енергоефективним», – сказав Петро Порошенко.

Кліматична позиція України передбачає, що Україна не перевищить позначку у 60% викидів парникових газів від рівня 1990 року. Проте експерти Національного екологічного центру України зауважують, що теперішній рівень викидів становить лише 42% від рівня 1990 року, а відтак, актуальна позиція України не передбачає жодних зобов’язань по скороченню викидів.

«Насправді, усі заходи, які потрібно реалізовувати для кліматичної політики, є вкрай необхідними вже зараз, до закінчення військового конфлікту. Для прикладу – утеплення будинків дозволить населенню споживати менше тепла, зменшити комунальні платежі та викиди парникових газів. Активний розвиток відновлюваних джерел енергії не тільки корисний для природи, а й допоможе нам позбутися залежності від російських енергоносіїв», – говорить Ірина Ставчук, голова відділу зі зміни клімату Національного екологічного центру України.

Також експерт додала, що відбудова Донбасу не потребує росту викидів парникових газів, оскільки нові підприємства будуть значно енергоефективніші за існуючі радянські.

На цьогорічній Конференції ООН у Парижі уряди 198 країн, включаючи Україну, мають підписати нову кліматичну угоду, яка замінить Кіотський протокол.

Нагадаємо, 29 листопада у Києві, Умані, Запоріжжі та Харкові пройшли Кліматичні Марші. Громадські активісти вийшли на вулиці своїх міст, аби закликати владу до більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Ірина Ставчук
Тел.: +38 (044) 362-32-18
is AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6