Підсумки першого тижня Кліматичних переговорів ООН

gocop21Сьогодні у Парижі розпочинається другий тиждень Кліматичних переговорів ООН. Робота над новою кліматичною угодою триває за зачерненими дверима. Наразі готовий новий варіант документу, проте тривають дискусії щодо низки ключових позицій.

Про що говорили на Кліматичній конференції у перший тиждень:

1. На відкриття Конференції прибуло 150 глав держав, серед яких лідери США, Китаю, Росії, Канади та Індії. Така присутність світових політиків означає важливість нової кліматичної угоди та бажання політиків все ж домовитись про зупинення зміни клімату.

2. Майже кожен глава держави у своїй вітальній промові зауважив, що зміни клімату торкнулися їх країн.

3. Барак Обама підтримав декарбонізацію. Проте політик вважає можливим відмовитись від викопного палива у 2100 році, а не у 2050, як цього вимагають вчені. Також президент США оголосив про додаткову фінансову підтримку відновлюваних джерел енергії.

4. Представники Індії заявили, що саме багаті країни відповідальні за зміни клімату, а тому вони мають зменшити свої викиди та допомогти бідним країнам адаптуватись до цих змін.

5. Група країн, найбільш вразливих до зміни клімату, включаючи Філіппіни, Бангладеш та Коста-Ріку, вимагають повністю відмовитись від викопного палива до 2050 року.

6. Франція та Німеччина домовились, що будуть відстоювати мету не допустити потепління на 1,5 градуси, а не на 2, як пропонує більшість країн.

7. Індія оголосила про створення «Сонячного альянсу», учасниками якого стали 120 країн. Завдання альянсу забезпечити та поширювати розвиток відновлюваних джерел енергії у світі. Також представник Індії, де 300 мільйонів люде живе без електрики, сказав, що електрифікація у країні відбуватиметься тільки з генерації з відновних джерел.

8. Африканська група країн отримає від Франції 2 млрд доларів щоб заміщувати викопне паливо – енергією з відновних джерел.

9. Білл Гейтс створив консорціумBreakthrough Energy Coalition, який буде займатися дослідженнями та підтримкою розробок джерел екологічно чистої енергії.

10. США та Індія оголосили плани своїх енергетичних переходів до відновлюних джерел енергії до 2100 року.

11. На конференції Україна поки запам’яталась тим, що у своєму виступі Петро Порошенко більше часу присвятив війні на Донбасі, а не змінам клімату. На сайті президента у новині про участь у Конференції жодного разу не згадується словосполучення «зміна клімату».

Країни наразі не домовилися щодо формулювання довгострокової мети, які країни мають надавати фінансову допомогу, які країни матимуть право отримувати фінансову допомогу, чи буде прописаний механізм компенсації втрат та збитків, чи буде обов’язковим перегляд країнами своїх цілей зі скорочення викидів, чи буде міжнародна оцінка цих цілей, тощо.

 

to be continued…

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6