Україна впала у міжнародному рейтингу кліматичної політики на 16 пунктів

lutsk-swimming-2013Україна опинилась на 46 місці в Індексі протидії змінам клімату (2016), тоді коли ще рік тому була на 30 місці. Про це йдеться у новому дослідженні німецької організації Germanwatch, результати якого були представлені на прес-конференції в рамках Кліматичної конференції ООН у Парижі.

Україна втратила 16 пунктів рейтингу, оскільки в порівнянні з іншими країнами залишається неенергоефективною країною з низькою часткою відновних джерел енергії та практично відсутньою кліматичною політикою.

Проте упорядники рейтингу відзначили, що в України, незважаючи на низький результат, є хороші тенденції щодо цих пунктів, оскільки поступово змінюється законодавство для регуляції цих сфер.

«Низький рейтинг України також пов’язаний з дуже слабкою ціллю України для нової кліматичної угоди. Наша ціль передбачає ріст викидів парникових газів на 40% до 2030 року від сьогоднішнього рівня. Тому Україна має її переглянути й узгодити з вже існуючими державними планами в сфері енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики, які наразі чомусь не враховані в кліматичній цілі України», – пояснює Ірина Ставчук, голова відділу кліматичної політики Національного екологічного центру України.

Відповідно до Індексу протидії змінам клімату, найкращі кліматичні політики проводять у Данії (3тє місце), Швеції (4те місце) та Великобританії (5те місце). Перші три позиції рейтингу традиційно залишаються відкритими, оскільки упорядники вважають, що жодна країна не зробила достатньо для запобігання зміні клімату.

Два найбільших джерела викидів парникових газів США та Китай, які посідають 34 та 47 місця відповідно, значно покращили свої показники у порівнянні з минулим роком. Світові тренди також багатообіцяючі. Дослідження показують, що у 2015 році спалювання вугілля скоротилось на 2-4%.

«Країни ЄС традиційно займають високі позиції у рейтингу, оскільки вони раніше почали розвивати свої кліматичні політики. Країни з-поза меж ЄС також масово почали інвестувати у відновні джерела енергії, тому Європа ризикує втратити позиції», – пояснює Вендель Тріо, директор Climate Action Network Europe.

Довідково:

Індекс Протидії Змінам Клімату – інструмент, створений для підвищення прозорості у міжнародній кліматичній політиці. Індекс укладається на базі стандартизованих параметрів. Він оцінює і порівнює характеристики кліматичної політики 58 країн, які разом відповідальні за більш ніж 90% викидів CO2.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Ірина Ставчук 
Голова відділу кліматичної політики Національного екологічного центру України
Тел.: +38 (044) 362-32-18
is AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6