100 днів без дощу, але з шкідниками

adapt-agriRegional Environmental Center підготувала публікацію «Підвищення стійкості до наслідків зміни клімату в секторі сільського господарства Південної України».

2015 рік став надзвичайно важким для аграріїв південних областей України – більше 100 днів на більшості територій Миколаївської, Одеської, Херсонської та Запорізької областей не випало ні краплі дощу, що призвело до значних втрат урожаю (близько 2 млн.тонн кукурудзи, 1 млн.тонн сої, 1 млн.тонн цукрового буряку).

Найбільшими викликами сільському господарству у зв’язку зі зміною клімату на думку FAO UN (Food and Agriculture Organization UN) є збільшення цін на сільськогосподарську продукцію в зв’язку з ускладненням умов вирощування та збільшення населення Землі загалом (170 млн.людей постійно голодують), та кількості кліматичних біженців зокрема.

В той самий час 1/3 викидів парникових газів в атмосферу створює саме сільське господарство.

На півдні України видимими наслідками зміни клімату, що загрожують сільському господарству, є:

  • Збільшення площі Олешківських пісків (Херсонська обл.)
  • Засолення грунтів Миколаївської, Запорізької, Херсонської областей
  • Зниження рівня води в Дністрі (прикордонні території)
  • Міграції та зниження популяції рапану (Одеська обл.)
  • Збільшення кількості шкідників.

Що необхідно робити в Україні для стабілізації та покращення ситуації в агропромисловому секторі:

  • Проведення досліджень існуючих і прогнозованих проявів зміни клімату у всіх галузях
  • Налагодження комунікації та координації процесів між відомствами
  • Розробка локальних стратегій з адаптації

За посиланням нижче можна ознайомитися з публікацією «Підвищення стійкості до зміни клімату сільськогосподарського сектору Півдня України», в якій розробники подають інформацію про зміни кліматичних умов південних областей України, оцінку впливів зміни клімату та пов’язаних з нею ризиків для с/г культур та тваринництва, а також можете ознайомитися з рекомендованим алгоритмом для формування стратегії адаптації до зміни клімату на локальному рівні.

Підвищення стійкості до зміни клімату сільськогосподарського сектору Півдня України (PDF)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6