Країна, де повітря вбиває

Україна продовжує «тиснути» на Кіотський протокол своїми квотамиРівень смертності від забруднення повітря у світі підвищується. В Україні кожен 918-й мешканець під ризиком смерті від забруднення атмосфери.

Вдихніть та замисліться над таким фактом: показник смертності, спричиненої забрудненням атмосферного повітря вже є шокуючи високим та буде надалі збільшуватись. І це все незважаючи на численні спроби зменшення викидів на фабриках, дорогах та енергетичних підприємствах по всьому світі.

У 2010 році близько 3,3 млн. людей по всьому світі померли через постійну негативну дію часточок пилу та хімічних речовин, якими насичене нині повітря. Цей показник може подвоїтися до 2050 року, про що, серед іншого, йдеться в найбільш комплексному за останній період дослідженні глобального забруднення атмосфери та його наслідків, опублікованому журналом Nature 16 вересня. Того ж дня агентство Блумберг опублікувало анти-рейтинг країн за смертністю від забруднення повітря.

У США вже давно вживаються заходи як із скорочення викидів на вугільних ТЕС, так і зі зниження обсягів споживання пального в автомобілях, але там все одно не можна відчути себе в безпеці. Росія зайняла 6-ту позицію, США посідають 7 місце, а Україна – 9 cеред 15 держав, котрі лідирують за сумним показником смертності від забруднення атмосферного повітря.

15 країн з найвищим показником смертності через забруднення повітря

15 країн з найвищим показником смертності через забруднення повітря

«Ці прогнози мають стати сигналом тривоги для відомств, що опікуються охороною здоров’я, по всьому світові», – зазначив в редакційній колонці журналу Nature професор Каліфорнійського університету Майкл Джеррет, який досліджує питання взаємозв’язку громадського здоров’я та чинників навколишнього середовища. Результати дослідження професор окреслив як «вражаючі».

Можливості для відслідковування взаємозв’язку між забрудненням атмосфери та його впливом на здоров’я доволі обмежені, особливо в тих країнах, де відсутні належні технології для моніторингу. Для визначення показника передчасної смертності від забруднення атмосферного повітря автори дослідження використали нову модель розподілу хімічних речовин в атмосфері, сполучивши її з детальними даними щодо рівня розвитку систем охорони здоров’я та економічного благополуччя в різних країнах світу. Результати такого дослідження надали чи не найкраще на сьогодні підтвердження негативного впливу спалення викопного палива на здоров’я людей по всьому світові.

Згідно результатів дослідження, через використання енергії домогосподарствами та в комерційному секторі, зокрема, виробництво електроенергії через спалювання сміття чи з використанням дизельних генераторів, утворюються найбільше шкідливих речовин, що забруднюють атмосферу, особливо, в густонаселених регіонах Азії. Ще понад 3,5 млн. людей вмирають щороку через забруднення повітря всередині приміщень через використання плит та печей на деревному чи вугільному паливі для приготування їжі та опалення житла.

В США найбільше отруйних викидів продукують сільське господарство, виробництво електроенергії та транспорт.

Згідно результатів міжнародного дослідження опублікованого в Nature, Україна стала 9-тою державою, де спостерігається найбільша смертність в наслідок забруднення повітря. Через це за статистикою щороку гине кожна 918 людина. Загрозу здоров’ю та життю українців становлять застарілі та кричуще неефективні підприємства енергетики й важкої промисловості.

Як стверджують дослідники Національного екологічного центру України найбільш небезпечне забруднення повітря в країні спостерігається від вугільних електростанцій, які щорічно спалюють 30 млн. тон вугілля з високим вмістом сполук сірки, важких металів, ртуті та не мають належного очисного обладнання. Викиди на більшості енергоблоків перевищують дозволені європейські норми в 40 разів.

Ефективний моніторинг якості повітря та контроль джерел забруднення в Україні практично відсутній. Наразі деталізовані дослідження впливу забруднення повітря в Україні теж відсутні, але на основі даних по обсягах викидів забруднюючих речовин від теплових електростанцій збитки економіки України оцінюються міжнародними експертами у вражаючі 9,1 млрд. євро щороку, в той час як державний бюджет України на 2016 складає приблизно 26 млрд. євро .

Автор: Том Рендалл
Переклад: Віктор Савінок

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6