Найспекотнішим в історії метеоспостережень став 2015 рік, обігнавши «попередника» 2014-го

nasa_warming_У 2015році температура на Землі була найвищою за всю історію метеоспостережень за погодою, які беруть початок з 1880 року, повідомляється на сайті NASA. На черзі 2016 рік, який теж може бути навіть більш спекотним.

Фахівці NASA говорять про даний факт з упевненістю в 94%. Середні температури в 2015 році опинилися на 0,13 градусів за Цельсієм вище, ніж роком раніше.

З кінця XIX століття середня температура поверхні нашої планети зросла приблизно на один градус за Цельсієм. Ця зміна значною мірою зумовлена викидами в атмосферу. В основному температура на Землі збільшувалася в останні 35 років. 15 з 16 останніх років кожен раз били рекорди по температурі.

Аналіз NASA включає дані з 6300 метеорологічних станцій, у тому числі в Антарктиці та на поверхні морів. Вони аналізуються за допомогою алгоритму, який враховує різні ефекти, в тому числі від опалення в містах, і допомагає не спотворити висновки.

За інформацією центральної геофізичної обсерваторії у 2015 році в Києві був зафіксований найдовший за 135 років безморозний період, який тривав у столиці 230 днів з 20 лютого і закінчився 8 жовтня. Таким чином, минувший 2015 рік увійшов до п’ятірки найтепліших за 135 років регулярних метеорологічних спостережень, які проводить обсерваторія.

Раніше, 2014 рік фахівці Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США теж назвали найспекотнішим за всю історію спостережень. Нові температурні рекорди побито у більш ніж 20 країнах Європи, за ними йдуть країни Африки, Азії і Австралія.

Невтручання у кліматичні зміни може привести до підвищення температури на шість градусів Цельсія. Такі дані були озвучені Всесвітньою метеорологічною організацією, передає Reuters. Разом з тим, рішення, які були прийняті на зустрічі лідерів світових держав у Парижі, все ще можуть залишити показники зростання температур на рівні двох відсотків у порівнянні з часами до промислової революції. Недотримання цих заходів призведе до того, що температура зросте на 5,6 градуси Цельсія.

За матеріалами Дзеркало Тижня

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6