Як українці проявили солідарність із французами?

29 листопада у 150 країнах відбулося близько 2000 акцій на захист клімату.

Цього року вони набули додаткового змісту – за мир і солідарність. Адже через загрозу терактів французький уряд скасував дві всесвітні громадські події року – марші напередодні та після закінчення Міжнародної кліматичної конференції ООН, що пройде в Парижі.

Ці акції мали відбутись у французькій столиці 30 листопада та 12 грудня на знак єдності людства в боротьбі зі зміною клімату.

Заходи були чи не єдиною можливістю для громадськості в один голос закликати політиків до рішучих дій у цій боротьбі – відмовитися від викопного палива та перейти на відновлювані джерела енергії.

Проте тероризм вніс свої корективи…

В Україні ми дуже мало знаємо про цю проблему. Інші теми заполонили наш інформаційний простір.

Екологам – експертам зі зміни клімату – нечасто вдається пробитися у ЗМІ, щоб пояснити справжні причини пожеж на торфовищах, сильних буревіїв і повеней. Так, це – зміна клімату по-українськи.

І якщо світ не схаменеться, то скоро війни за територію переростуть у війни за питну воду та клаптики суші, на яких можна вести сільське господарство. Саме тому демонстрації на захист клімату – це демонстрації за мир і справедливість, незалежно від нації, релігії чи статку.

Французькі активісти та всі, хто збирався в Париж на кліматичні переговори, закликали громадян усього світу виходити на марші у своїх країнах і містах на знак солідарності та на захист спільного безпечного майбутнього, вільного від кліматичних змін.

Київ також внесли до переліку найбільших і найважливіших акцій на захист клімату напередодні Міжнародної конференції ООН поряд із Лондоном, Осло, Берліном, Токіо, Вашингтоном, Нью-Делі тощо.

Наш Кліматичний марш пройшов у неділю, 29 листопада.

Погода наче підкреслювала нагальність порушеної проблеми: холодний дощ упродовж акції змінився на густий і лапатий сніг. Попри це, у столичному парку Шевченка зібралося близько півтисячі людей.

Акція розпочалася виступом посла Франції в Україні Ізабель Дюмон, яка подякувала активістам за виявлену солідарність і висловила сподівання, що учасникам Конференції в Парижі вдасться досягти згоди щодо протидії зміні клімату задля порятунку планети.

Після відкриття колони учасників вирушили до Міністерства енергетики, де відбулося театралізоване “звільнення” сонячної та вітрової енергії. Саме від енергетичної сфери надходить найбільший відсоток викидів парникових газів, тому реформування цієї галузі є першочерговим завданням у боротьбі зі зміною клімату. На завершення учасники провели флешмоб, під час якого створили символічну синю-жовту стрілку, що вказує на головний слоган акції “Зміни систему, а не клімат!”, і виконали гімн України.

Марш показав рівень солідарності українців та нашу здатність, усвідомлюючи локальний контекст, мислити глобально: виступити на захист острівних країн, яким уже сьогодні загрожує затоплення, тропічних лісів, які сьогодні потерпають від пожеж, зберегти білих ведмедів і пінгвінів…

Коли ми зверталися до європейського народу підтримати нас у часи Майдану та вийти на площі своїх міст, вони почули нас.

Коли ми хотіли змінити нашу країну, вони підтримали нас.

У неділю була наша черга зробити крок назустріч і показати свою солідарність і підтримку тим, хто хоче змінити на краще весь світ.

Марія Сторчило

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6