Cтартували практичні проекти з адаптації до зміни клімату

У липні 2016 року вперше в Україні стартували локальні практичні проекти з адаптації до зміни клімату. В якості пілотів було обрано 5 проектів для трьох місцевих громад, які раніше підготували Плани дій з адаптації до зміни клімату:

  • Підвищення адаптаційної спроможності громади с. Орлівка до наслідків зміни клімату шляхом впровадження сталого використання енергетичного потенціалу рослинної біомаси, ГО «Центр регіональних досліджень», м.Одеса.

    В рамках проекту передбачається створення еко-парку в заплаві водно-болотного угіддя міжнародного значення «Озеро Картал», як моделі збереження і комплексного використання природних ресурсів заплав, що поєднує туризм, випас, рибальство, енергетичні плантації, та ін. з відновленням та збереження місцевого ландшафтного і біологічного різноманіття, в тому чисті створення експериментального стада карпатських буйволів, як породи великої рогатої худоби добре адаптованої до сучасних кліматичних умов і стійкої до наслідків зміни клімату;
    buyvol

  • Комплексне використання ресурсів заплав, як приклад нового ефективного господарювання в умовах кліматичних змін, ГО «Центр регіональних досліджень», м.Одеса.

    Комбінований проект з відновлення екосистем водно-болотних угідь на занедбаних ділянках обвалованої заплави з відтворенням заплавних лісів з їх використанням для часткового забезпечення енергетичних потреб громади, а саме – модернізація опалювальної системи в Будинку культури с.Орлівка та перехід на використання паливних брикетів, пелет з місцевого очерету, відходів рослинництва (соломи) та лісівництва;
  • Адаптація Дніпродзержинська до зміни клімату: зменшення ризику локального підтоплення, ДЕГО «Голос Природи», м.Кам’янське (Дніпродзержинськ), Дніпропетровської області.

    Проект спрямований на зменшення ризику локального підтоплення міських територій (2-3 локації) та покращенню якості обслуговування зливових систем міста шляхом впровадження заходів по створенню умов для системної роботи щодо запобігання підтопленню міських територій, відновлення існуючих та спорудження нових систем зливової каналізації, а також безпосереднього залучення громади до вирішення проблеми локального підтоплення.

  • Локальні підходи до глобальних кліматичних викликів, ГО «Товариство краєзнавців Яворівщини «Гостинець», м.Новояворівськ.

    Мета проекту – забезпечення умов моніторингу за навколишнім середовищем та швидке виявлення пожеж шляхом налагодження системи відеоспостереження та вчасного інформування громади селища Івано-Франкове та відповідних служб про небезпечні погодні явища та пожежі.

  • Впровадження природоохоронних заходів для адаптації місцевої громади до зміни клімату на Розточчі (Яворівський район, Львівська області), ГО «Громадський інститут охорони природи», м.Львів.

    В ході проекту передбачаються заходи з ренатуралізації та відновлення природних функцій найбільшого торфового болота «Заливки», яке розташоване на території селища Івано-Франкове і природного заповідника «Розточчя», запобігання пожежам на торфовищах та в місцевих лісах.

Дані проекти є пілотними – першими в Україні безпосередньо спрямованими на адаптацію до зміни клімату. Сподіваємось, вони надихнуть інші громади і громадські організації та стануть поштовхом до активної роботи.

Про хід їх виконання ми плануємо регулярно повідомляти на сайті Робочої групи.

Виконання проектів здійснюється в рамках проекту Climate Forum East II (НЕЦУ), що реалізовується НЕЦУ за фінансової підтримки Європейської Комісії та Австрійського Червоного Хреста.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6