Київ розробить План сталої міської мобільності до кінця 2017 року

kmda23 серпня в Українському кризовому медіа-центрі відбулася відкрита дискусія “Вплив транспортної політики КМДА на забруднення Києва”. Представники міської адміністрації, а також активісти й експерти в галузі екології, клімату, транспорту та управління містом проаналізували ситуацію із забрудненням повітря у Києві й обговорили, які кроки необхідні для екологічного майбутнього міста.

Рівень забруднення міського середовища у Києві критично перевищує граничні норми: забруднення повітря діоксидом азоту у 4-5 разів, формальдегідом — у 3-4 рази.

“За останні 40 років викиди від транспорту, переважно приватних автівок, виросли в два рази. Це є причиною глобальної зміни клімату та забрудненого повітря у містах, — коментує Марія Сторчило, координатор транспортної кампанії Національного екологічного центру України, — єдиним правильним шляхом у цій ситуації є відхід від автомобілецентризму. Правильно розставлені пріоритети в транспортній політиці міста дозволять скоротити викиди парникових газів щонайменше на 20%”.

“Інвестиції у громадський транспорт і велоінфраструктуру виправдали себе у європейських країнах, зокрема зменшенням кількості викидів від автотранспорту. Станом на сьогодні Київ не має затвердженої велоконцепції. Велоінфраструктура Києва розвивається, але точкові заходи не допоможуть місту”, — заявила Марина Блудша, медіакоординатор Асоціації велосипедистів Києва.

За словами експертів та експерток, головним пріоритетом у транспортній політиці міста мають бути люди з інвалідністю, за ними — пішоходи, далі — велосипеди і громадський транспорт, і лише на останньому місці — приватні автомобілі. “Першим кроком до зміни транспортної політики має стати розробка і ухвалення Плану сталої міської мобільності для Києва,” — зазначив Іван Вербицький, аналітик центру CEDOS і редактор Mistosite.

“Департамент транспортної інфраструктури почав розробляти План сталої мобільності Києва до 2030 року і планує завершити це до середини 2017 року, — заявив директор Департаменту Сергій Майзель. — З тактичних заходів планується зробити пішохідною Бесарабську площу, де зараз спостерігається високий рівень забруднення повітря через перевантаження автомобілями”.

Круглий стіл організований Аналітичним центром CEDOS, інтернет-журналом про місто Mistosite, Асоціацією велосипедистів Києва, Національним екологічним центром України, Представництвом Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

logos-transport

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6