Десять простих кроків із захисту клімату, які може зробити кожен, щоб змінити світ навколо, – ФАО

hands-1222866_960_720Десять простих кроків із захисту клімату, які може зробити кожен, щоб змінити світ навколо, опубліковані ФАО до Всесвітнього дня продовольства.

Наша планета нагрівається. Льодовики тануть, рівень моря піднімається, а екстремальні погодні явища – посухи, урагани і повені – трапляються все частіше. У всіх цих явищ є щось спільне:

1) від них найбільше страждає найбідніше населення світу, велика частина якого займається сільським господарством, і їм все важче вирощувати продовольство;
2) в результаті під загрозою опиняється виконання глобальної мети щодо викорінення голоду до 2030 року.

Хороша новина в тому, що ми можемо допомогти. Поряд з іншими діями, нам слід скоротити обсяги харчових відходів, берегти наші ліси, зберігати дорогоцінні природні ресурси Землі, такі як вода і земля, споживати менше енергії або використовувати такі джерела енергії, які найменше забруднюють навколишнє середовище, – йдеться в поширеному повідомленні ФАО .

Ми можемо у відповідь на зміну клімату міняти свої повсякденні звички і приймати прості рішення.

Не витрачати воду даремно
Замість ванни приймати короткий душ. На ванну йде набагато більше води, ніж на 5-10-хвилинний душ. Вимикати воду під час чищення зубів. Під час чищення зубів при відкритому крані даремно витікає в каналізацію 6 літрів води, а при закритому крані – менше 1 літра. Якщо з’явилися протікання води у водопроводі, необхідно швидко усунути їх. Через протікання крана може бути даремно розтрачено понад 11 тисяч літрів води на рік.

Урізноманітнити свій раціон харчування
Спробувати раз на тиждень замість м’яса їсти все вегетаріанське (в тому числі різноманітні зернобобові – сочевицю, боби, горох і нут). На виробництво м’яса йде більше природних ресурсів, особливо води, ніж на вирощування рослин і зернобобових. Відкрити для себе рецепти смачних страв з бобових і дізнатися цікаві факти – вони були підготовлені спеціально до Міжнародного року зернобобових.

Утримувати грунт і воду в чистоті
Прибирати сміття і вибирати такі побутові миючі засоби, фарбу і т.п., в яких не міститься хлорного вапна та інших сильних хімікатів. Скорочуючи обсяги побутових відходів і користуючись екологічно безпечними продуктами, можна зменшити забруднення води і деградацію грунту.

Купувати фрукти та овочі нетоварного вигляду
Спробувати фрукти і овочі з непривабливим зовнішнім виглядом та спробувати вживати в їжу продукти, які інакше б опинилися у відходах. Нестандартні фрукти або овочі часто викидають, тому що вони не відповідають стандартам зовнішнього вигляду. Але насправді, смак у них нічим не гірше, а часто навіть краще.

Не дозволяти етикеткам обманювати споживача

Існує велика різниця між маркуванням <вжити до »і« придатний до>. Іноді продукти все ще можна їсти і після дати <вжити до>; це маркування <придатний до> вказує на термін, коли продукт є вже небезпечним. Необхідно перевіряти це маркування перш, ніж викинути продукт.

Обмежувати використання пластика
Краще купувати товари з мінімальною упаковкою, йти в магазин зі своєю торбою, користуватися багаторазовими пляшками для води і склянками для кави.

Зберігати продукти правильно
Розставляючи продукти на полицях і в холодильнику, необхідно ставити раніше куплені продукти ближче до краю, а недавно куплені – вглиб. Після того, як упаковка розкрита, необхідно використовувати герметичні контейнери, щоб зберегти продукти свіжими, і закривати пакети, щоб продукти не зіпсували комахи.

Ставитися до продуктів харчування дбайливо
Якщо ви приготували занадто багато їжі, не слід викидати її залишки. Їх можна заморозити на наступний день, або використовувати для приготування іншої страви. Якщо сім’я харчується в ресторані, краще керуватися принципом “краще менше, але якісніше”. Замовляти можна і половину порції, якщо з’ясується, що ціла порція занадто велика, і попросити загорнути залишки їжі з собою. Таким чином можна зберегти їжу і зберегти гроші.

Купувати місцеву продукцію. “Покупки на відстані 0 км”
Купуючи місцеву продукцію, можна підтримати національні підприємства і знизити шкоду навколишньому середовищу оскільки вантажівкам не доведеться їздити на великі відстані.

Викидати сміття розумно
Крім скорочення, повторного використання та утилізації можна дізнатися про те, як переробляти і позбавлятися від побутових предметів, які не можна викидати у звичайний смітник. Такими предметами є батарейки, фарби, мобільні телефони, ліки, хімічні речовини, добрива, шини, картриджі і т. д. Вони завдають шкоди навколишньому середовищу, особливо якщо потрапляють у водні системи.

Про Всесвітній день продовольства
Щорічно, 16 жовтня, в день створення організації в 1945 році ФАО відзначає Всесвітній день продовольства. Заходи проходять більш ніж в 150 країнах світу, і це один з найбільш широко розповсюджених днів в календарі ООН. Ці заходи допомагають підвищити обізнаність у світі і розвивати діяльність на благо тих, хто страждає від голоду, а також, щоб забезпечити продовольчу безпеку і повноцінне харчування для всіх. Глобальним посланням Всесвітнього дня продовольства 2016 є гасло “Клімат змінюється, а разом з ним змінюються продовольство і сільське господарство”.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6