У Дніпрі стартувала освітня ініціатива «Лабораторія протидії змінам клімату»

xxxДніпропетровське відділення Національного екологічного центру України (НЕЦУ) спільно з партнерами розпочали у листопаді-грудні нову освітню ініціативу для молоді «Лабораторія протидії змінам клімату». В рамках цієї ініціативи для активної, екологічно орієнтованої молоді Дніпропетровщини було проведено цикл тренінгів, тематичних дискусій, експериментаріумів та виїзних екскурсій до професійних природоохоронних лабораторій.

«Наша мета – це всебічне інформування молоді про проблеми зміни клімату в Україні та Дніпропетровській області. Ми шукаємо спільні шляхи протидії цим змінам та стимулюємо молодь до активних дій та наукових досліджень. Наш проект має амбітні плани і проведені заходи – це тільки перший крок у протидії змінам клімату на Дніпропетровщині», – зазначив координатор освітньої ініціативи Максим Сорока (Дніпропетровське відділення НЕЦУ)

Під час заходів «Лабораторії протидії змінам клімату» студентська та учнівська молодь у неформальній атмосфері змогла дискутувати, проводити екологічні експерименти, малювати, танцювати, і як наслідок – опрацювати шляхи протидії змінам клімату у власних громадах.

Так, наприклад, учасники експериментаріуму для учнівської молоді Томаківського району не лише дізналися про зміни клімату в Україні та енергоефективні технології, але й відвідали професійну природоохоронну наукову лабораторію, де дізналися про особливості, методики та обладнання для моніторингу стану довкілля.

В рамках «Лабораторії протидії змінам клімату» було проведено першу неформальну зустріч, яка об’єднала 14 молодих прихильників «зелених» змін з Дніпра. Спільно з експертами Бізнес-інкубатору Національного гірничого університету молоді було проведено тренінг «Як залучити ресурси у молодіжні зелені ініціативи» про особливості фандрейзингу «зелених» ініціатив.

Екологи також завітали до Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю, де поспілкувалися з молоддю, що займається науково-дослідною творчістю у «зеленій» та суміжних тематиках. Учасники зустрічі прийняли участь у міні-тренінгу, де здобули навики комунікації та презентації власних соціальних та наукових ініціатив.

Волонтери Дніпропетровського відділення НЕЦУ спільно з активістами ГО «Шульгівська громада» також організували творчі кліматичні уроки для дітей молодшої школи села Шульгівка. Учасники дивились та обговорювали мультиплікаційні презентації, виконували танці енергії сонця, вітру та води, малювали використання альтернативних джерел енергії у своєму подвір’ї.

9 грудня активісти та волонтери «Лабораторії протидії змінам клімату» провели заключний захід – неформальну зустріч на тему «Моє місто та зміни клімату», у якій взяли участь студенти-екологи та викладачі партнера освітньої ініціативи – кафедри «Хімія та інженерна екологія» Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту. Учасники зустрічі визначити ключові урбоекологічні аспекти змін клімату та змогли запропонувати кроки протидії цим змінам у нашому місті.

Всього, за два тижні освітньої ініціативи було проведено три заходи кліматичної освіти для учнів шкіл сільської місцевості, неформальна зустріч для активної молоді Дніпра та треніг-експеримент для студентів, які вивчають урбоекологію.

Нагадаємо, освітня ініціатива «Лабораторія протидії змінам клімату» стартувала у листопаді 2016 року на території Дніпропетровської області за сприяння й організаційної підтримки Національного екологічного центру України та реалізується активістами Дніпропетровського відділення НЕЦУ у партнерстві з науковцями та педагогами кафедри «Хімія та інженерна екологія» ДНУЗТ ім. акад. В. Лазаряна за фінансової підтримки Шведського міжнародного агентства розвитку (SIDA) через Шведське товариство охорони природи (SSNC).

Контакти для додаткової інформації:

Прес-центр НЕЦУ
+38 (096) 916-07-19
press AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6