Вплив транспорту на екологію міста. Аналіз та стратегії для України

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), забруднення повітря є одним з основних факторів ризику для здоров’я, пов’язаних із навколишнім середовищем. За оцінками ВООЗ, у 2012 році через заруднення атмосферного повітря у містах та сільських районах у всьому світі відбулося 3,7 мільйона випадків передчасної смерті людей. Наявність шкідливих речовин в повітрі призводить до збільшення кількості захворювань і тяжкості перебігу таких хвороб як інсульт, хвороби серця і рак легенів, а також гострих і хронічних респіраторних захворювань, включаючи астму.

Високий рівень захворюваності і смертності коштує бюджетам країн-учасниць Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) приблизно 3,5 трильйона доларів США на рік, і цей показник в світі щорічно має тенденцію до зростання. Мешканці країн із низьким і середнім рівнями доходу піддаються непропорційному впливу забруднення атмосферного повітря — 88 % (з 3,7 мільйона випадків передчасної смерті) припадає на населення саме таких країн.

Зменшення впливу наслідків забруднення повітря на здоров’я людини важливо як для збереження людських життів, так для і зменшення економічних втрат, пов’язаних із передчасними смертями і хворобами працездатного населення країн. Змінити ситуацію, що склалася, можливо тільки комплексним підходом до проблем екології.

Метою даного дослідження є збір, структуризація і аналіз даних про вплив міського транспорту на людину і навколишнє середовище, а також систематизація інструментів підвищення екологічної стійкості міст. У першому розділі розглядається вплив на навколишнє середовище і здоров’я людини, забруднюючих речовин, що супроводжують роботу найбільш поширених в містах України видів громадського транспорту: автобусного, трамвайного та тролейбусного сполучення. У другому розділі розглянуто ситуацію із контролем за екологічною ситуацією у сфері автомобільного громадського транспорту, проаналізовані причини і джерела забруднення в Україні і другому найбільшому місті України — Харкові. У третьому розділі дослідження представлено дев’ять пріоритетів розвитку транспортних систем міст з рекомендаціями для України, а також показані успішні практики міст світу в сфері транспортної політики, які вже довели свою ефективність.

Результати дослідження призначаються для ознайомлення особам, які приймають рішення про розвиток транспортної інфраструктури у всіх сферах державного управління, державним і громадським організаціям, що працюють над поліпшенням екологічної ситуації у великих містах і населених пунктах, керівникам автотранспортних підприємств, громадським активістам.

Завантажити публікацію:
Вплив транспорту на екологію міста. Аналіз та стратегії для України (PDF)

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6