Дайджест Української кліматичної мережі. Травень 2016

Кліматична політика

  1. Кліматичні переговори в Боні відбувалися З 16 по 26 травня. Це перші переговори після Парижу. Інформація про переговори з сайту UNFCCC: http://unfccc.int/meetings/bonn_may_2016/meeting/9413.php

На Бонських переговорах, майже тиждень пішов на те, аби погодити порядок денний питань для обговорення в рамках Спеціальної Робочої групи з Паризької Угоди (APA). Країни потребували достатньо часу, аби визначити пріоритетність питань після Парижу, перш ніж приступити до детальної роботи.  Багато обговорень, що були розпочаті в Боні, продовжаться в Маракеші (саме там відбудеться наступна сесія, в середині листопада 2016). А документ «6 сторінкових Роздумів» від Франції та Марокко містять більш детальні строки, коли завершити обговорення по кожному з питань (http://unfccc.int/files/meetings/paris_nov_2015/application/pdf/reflections_note.pdf)

З невеличкими нарисами переговорного процесу та цікавих сайд-івентів від наших російських колег можна ознайомитися за посиланням

  1. Ілля Єременко (Екоклуб) та Анна Гуз (НЕЦУ) взяли участь у тренінгу від Секретаріату Енергетичної хартії. Дізналися багато про світовий контекст клімату і енергетики. Кілька тез з тренінгу:
  • Демократія надто повільна, щоб здолати зміну клімату.
  • Розвиток ВДЕ може призвести до зникнення грошей.
  • Чому Паризька угода схожа на флюгер?

Детальніше про це і ще більше можна почитати тут: http://ecoclubrivne.org/energy-and-climate-postcop21

  1. А в Києві до дня клімату (16 травня) новий міністр Екології висадив липи. http://www.menr.gov.ua/press-center/news/123-news1/4906-za-initsiatyvy-ostapa-semeraka-v-mizhnarodnyi-den-zakhystu-klimatu-na-alei-heroiv-nebesnoi-sotni-vysadyly-lypy Сподіватимемося, що цим його діяльність не обмежиться.
  2. А також, цей же міністр хоче витратити рештки Кіотських коштів на придбання нових гібридних авто для поліції
  3. Нац. Інститут стратегічних досліджень випустив ще у квітні Аналітичну записку про адаптацію до змін клімату. Зокрема, пропонують (та-дам!) створити національне агентство з адаптації та прийняти закон про адаптацію. Як неочікувано!

Окрім цього, пропонують Уряду виконувати міжнародні зобов’язання, взяті Україною, зокрема – імплементувати декілька директив ЄС щодо обліку викидів та торгівлі ними.

Енергоефективність

  1. У Києві 12 травня пройшов II Форум енергоефективного партнерства «Енергосервіс: інвестиції в енергоефективність бюджетної сфери та переваги для житлових будівель». Основні наслідки форуму:
  • Прем’єр, представники центральної влади та міжнародні інституції підтримали підвищення ціни на газ.
  • Всі донори уряду (ЄС, IFC, GIZ, EBRD та інші) у виступах виділяли три основні теми: закони про облік енергоспоживання та про енергетичну ефективність будівель, а також фонд ЕЕ.
  • Держенергоефективності рекомендує органам місцевого самоврядування сформувати пакет потенційних об’єктів для ЕСКО.
  • Держенергоефективності підписали меморандуми з більшістю областей про те, що останні зроблять хоча б один-два проекти ЕСКО цього року.
  • На думку багатьох експертів, ЕСКО працюватиме для обмеженого кола будівель та заходів (будівлі будуть утеплювати лише якщо вони дуже неефективні і платоспроможні; у решті будівель будуть встановлюватися лише ІТП і, можливо, окремі заходи з утеплення).
  • Реалізація лише окремих найприбутковіших ЕЕ заходів у будівлях веде до дорожчання комплексного утеплення бо подовжуються терміни окупності найдорожчих заходів (утеплення фасаду і т.д.)

Презентації з форуму зібрані тут http://saee.gov.ua/uk/events/forum

  1. Продовжується розробка Низьковуглецевої стратегії, на розсилці РГ були чорновики рішень робочих груп, яких наразі є 5:
  • Енергопостачання
  • Енергоспоживання в ЖКГ та промисловості.
  • Транспорт
  • Сільське і лісове господарство та інші види землекористування
  • Управління відходами.

Кожна робоча група напрацьовує свій перелік заходів, які мають увійти до низьковуглецевої стратегії. Коментарі та пропозиції приймаються в електронному режимі до 13 червня. Кому цікаво долучитися – звертайтеся до Дмитра з ОПОРИ: kuznetsov@opora.org.ua

  1. Створення ОСББ. По всій країні активно створюються ОСББ, люди зрозуміли, що з 1 липня щось станеться з їх будинками і намагаються встигнути до цієї дати. Це хороша нагода заручатися підтримкою людей для організацій у ваших містах. Екоклуб поширює листівки у Рівному, можемо вислати листівок і вам: http://ecoclubrivne.org/osbb/ Щоденно ми в місті виставляємо інфоточку про ОСББ, на якій мешканці міста можуть отримати консультацію, листівки та записатися на навчання.
  2. Енергетична стратегія України проходитиме громадське обговорення в 4 кварталі цього року, за версією КМУ http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249029945&cat_id=244277212 А на думку Дмитра Вовка, голови Нацкомунпослуг, ще у вересні, щоб до кінця року її прийняти. http://goo.gl/vaXCpy  Дві зустрічі робочої групи, яка займається новою стратегією, пройшли 13 та 18 травня відповідно. Як не дивно, енергоефективності, серед пріоритетів нової енергостратегії немає: http://goo.gl/w4fYHq  Новий міністр енергетики буде хоче наново переробляти концепцію, пропоновану попереднім міністром. Нажаль, зараз він лобіює розширення використання вугілля. 
  3. План створення державного фонду енергоефективності опублікував Мінрегіон. Скачати повний документ у форматі PDF можна за посиланням: Повну версію документу можна знайти за посиланням: http://bit.ly/1O4kKTK

Освітній напрямок

  1. Тренінг для кліматичних активістів проведе Українська молодіжна кліматична асоціація в Миколаєві 18-19 червня. Учасники дізнаються про проектний менеджмент, комунікації та розроблять проекти екологічних інтервенцій у своєму місті. Реєструватися запрошуємо за посиланням https://goo.gl/CsJu6G
  2. Продовжується реєстрація на літній табір Енерджайзер-Кемп. З’явилася програма табору https://drive.google.com/file/d/0B0gvX4BmXYReN3ZqTXpHLWVFWFE/view та відкрито продаж квитків: http://buy.tfe-lite.ru/ru/53265/
  3. У Києві 14 травня пройшов Фестиваль ядерного стресу «Реакція». Це щоб ні в кого не виникало думок, що ядерна енергетика може стати вирішенням кліматичної проблеми. http://ecocenter.org.ua/reaktsiya-vidbulas.html
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6