Дайджест Української кліматичної мережі. Січень-березень 2017

У дайджесті нижче ви прочитаєте про останні зміни в нормативному полі, діяльність організацій мережі та декілька новин про клімат. Кожну новину супроводжує одне речення коментарів від групи.

 
Підтримайте сторінку УКМ у Фейсбук (підпишіться, лайкніть кілька постів, щоб ви частіше бачили пости від мережі)!

 

ЗМІНИ В НОРМАТИВНОМУ ПОЛІ

 

Прийнято закон “Про фонд енергоефективності

Завдання фонду – фінансувати термомодернізацію житла, поєднуючи приватні і державні кошти (400 млн.) із міжнародними інвестиціями (3 млрд.). Більше цифр про фонд: http://budget2017.info/pages/energy_efficiency_fund

 

Внесено зміни у “Закон про енергосервіс” (№327-VIII)

Минулого серпня реалізація “закону про енергосервіс” була, фактично, заблокована через введення системи Prozorro. Внесені зміни дозволяють купляти послуги енергосервісу через Prozorro. Сам “закон про енергосервіс” можна поч

 

Уряд представив Проект плану заходів з реалізації політики у сфері зміни клімату до 2030 року.

З коментарями УКМ до цього плану заходів можна ознайомитися тут. Основні коментарі: скоротити термін до 3-5 років, оскільки неможливо планувати конкретні дії на 2030; чітко визначити виконавців плану; передбачити прийняття рамкового закону про ЗК; сформувати індикатори успіху виконання плану дій; визначити конкретні заходи, замість загальних напрямків роботи.

 

Продовження програми Теплих кредитів на 2017

На програму виділено 400 мільйонів. Середня економія від утеплення стін, фінансованого за кошти програми у 2016 році, склала 24%, а при облаштуванні ІТП – 10%. Для повноти картини: на розвиток вугільної галузі передбачено 800 мільйонів, і ще 1 млрд. уряд планує позичити.

 

Розробка рамкового закону “Про енергоефективність”

10 лютого Держенергоефективності організували перше засідання з обговорення проекту закону. Представлена до засідання версія закону відображає положення Директиву 2012/27/ЄС “Про енергетичну ефективність”. З цікавого: закон зобов’яже енергопостачальників інвестувати в енергозбереження, а також встановить адміністративну відповідальність за марнотратство. Я маю сумніви, що такі прогресивні положення потраплять у остаточну версію закону: інтереси багатьох стейкхолдерів сходяться на ньому , тому процес його підготовки може бути складним і затяжним. Деякі члени УКМ подавали свої пропозиції до закону через Андрія Железного.

 

АКТИВНІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЙ МЕРЕЖІ

 

DOCUDAYS 24-31 березня

Центральною темою цього фестивалю стали ЧОТИРИ ГРАДУСИ, активізм і зміна клімату. На скільки мені відомо, у фестивалі взяли участь наступні організації з УКМ:

УМКА підтримка конкурсу #ecooco у Інстаграм та майстерня кліматичного активізму.

НЕЦУ розкажуть про активізм і проведуть акцію #BreakFree2017та презентували дослідження “Ціна вугілля на Донбасі в умовах війни”

ЕПЛ організовували заходи, присвячені захисту екологічних прав (кілька панельних дискусій та майстер-класи).

ЕГО “Зелений Світ” представляли фестиваль у Тернопільській області.

WWF запровадили спеціальна номінацію “ЗК і дика природа” на фото-конкурсі #ecooco,

 

Заходи з нагоди Години Землі 25 проводили: WWF, Екоклуб Зелена Хвиля, АВК, Еколтава

Відбувалися: велонавчання і “критична маса”,  майстер клас з флораріуму, відновлення лісу і лікування старого дубу, ековечір з акустичним концертом а також концерт під зоряним небом.

Дайджест усіх подій приурочених до Години Землі зробили WWF

 

Засідання ради УКМ

Хто пропустив цю новину на розсилці, може проглянути короткі нотатки з засідання.

 

Створення міжфракційного об’єднання “Зелена енергія змін”, у яке увійшли 22 депутати і депутатки, які підтримують відновлювану енергетику та енергоефективність. І це об’єднання вже встигло провести дві “Зелені Експедиції”, у яких брали участь члени УКМ також. Учасники і учасниці експедицій відвідують об’єкти зеленої енергетики і знайомляться з місцевими бар’єрами для її розвитку, щоб долати їх на рівні центральних органів влади. До організації другої “Зеленої Експедиції” активно залучений Екоклуб.

 

УКМ долучилася до кампанії проти зеленого тарифу для сміттєспалювальних електростанцій і зараз відбувається підготовка позиційного документу щодо практики спалювання сміття. Підтримайте кампанію, підписавши Петицію

 

Розробка Революційного енергетичного сценарію для України триває за підтримки фонду ім. Гайнріха Бьоля. УКМ готувала коментарі до методології з розробки сценарію.

 

ДЕКІЛЬКА НАЦІОНАЛЬНИХ НОВИН:

 

НАЙБЛИЖЧІ ПЛАНИ УКМ

  • Інфотур у травні. Міста, куди їдемо:
  • Синхронна акція до дня землі 22 квітня.
  • Два аналітичних дослідження: “Видатки на енергоефективність з бюджетів” та “Політичні кроки для реалізації Паризької угоди”. Зараз ще триває конкурс і невідомо, яке з досліджень буде підтримано фінансово. Якщо комусь цікаво долучитися до роботи за цими темами досліджень – напишіть мені про це.

 

Нагадуємо, що члени УКМ можуть скористатися МОЖЛИВОСТЯМИ:

  • Отримати фінансування на поїздки для участі у зустрічах, засіданнях, тренінгах.
  • Отримати фінансування дрібних видатків, пов’язаних із проведенням заходів.
  • Пошук потрібних експертів для відповідей на ваші питання.
  • Оплата друку різноманітних публікацій, що стосуються клімату.
  • Допомога у пошуку фінансування.
  • Отримання інфо-матеріалів від інших членів УКМ.
  • Публікація та підтримка звернень і заяв.

 

Детальніше з процедурою отримання підтримки можна ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/oVTxNi

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6